Cisco - a kkv szektorban kevéssé elterjedt az informatika

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 20. 09:03
Bár az informatikai szállítók a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) évek óta kiemelten kezelik, az informatikai technológiák elterjedése e cégek körében mégis alacsonyabb az átlagosnál - mondta Vass Gábor, a Cisco System Magyarország marketing igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a Coleman Parkes Piackutató cég 12 európai országra - köztünk Csehországra, Lengyelországra és Magyarországra is - kiterjedő kutatása szerint a kkv-szektorban az informatikai beruházásokat leginkább hátráltató tényezőként a magyarországi válaszadók 64 százaléka a technológia költségeit, 54 százaléka a hosszú távú megbízhatóságot, 44 százaléka a technológiai változások ütemét, 40 százaléka pedig a hozzáértő munkatársak hiányát jelölte meg. Az új technológiával járó integráció a magyar cégek 30 százaléka számára jelent problémát, míg az adat- és rendszerbiztonság szintén 30 százalék számára jelent hátráltató tényezőt.

Az új piacok megtalálása és az új termékek fejlesztése a cégek 49 százaléka számára fontos, finanszírozási problémákat 55 százalékuk jelzett. A működéshez nélkülözetlen technológiák közt a cégek 93 százaléka jelölte meg az internetet, 90 százalékuk a biztonságos hálózatokat, 61 százalékuk távoli elérésű hálózatokat, míg 87 százalékuk az adattárolást és adatmentést.

A közép-kelet-európai országokat összevetve, a kutatás szerint a magyar cégek számára jelenti a legnagyobb problémát a költségek nagysága.

Vass Gábor elmondta: a Coleman Parkes következtetéseit megerősítette a Cisco és a Bell Research magyarországi fókuszcsoportos kutatása is. Igaz, ezt utóbbi szerint nagyon lényeges hátráltató tényező az is, hogy az alkalmazottak ellenállnak a változásokkal szemben, s a munkavállalóknak alacsony szintűek az IT-ismeretei.

Ezt felismerve a mintegy 30 ezer kis- és közepes magyar cég finanszírozási igényeinek kielégítésére a Cisco Capital és a HVB Leasing közösen kínál megoldást: így például tartós bérletet a legújabb technológia alkalmazásához, technológiai migrációs lízinget a technológiai fejlődéssel való lépéstartáshoz, technológiai szolgáltatás lízinget az eszközök beszerzéséhez és karbantartásához, valamint pénzügyi lízinget, amelynek végén automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül át az eszköz.

Az eseményen elhangzott: az IDC 2006 májusi adatai szerint Magyarország teljes IT költése 2007-ben várhatóan 2.678 millió dollár lesz, s ez az összeg 2010-re elérheti a 3.300 millió dollárt. A 2004-2006-os időszakban a Nemzeti Fejlesztési Tervben megítélt fejlesztési beruházásokból az informatikai célú beruházások aránya 8 százalék körül mozgott, elérve a 89 milliárd forintot.

A marketing igazgató elmondta: a 10-250 főt foglalkoztató kis- és középvállalati szektorra napjainkban úgy tekintenek, mint a gazdasági fejlődés fő mozgatórugójára. Hozzátette: mindez nem véletlen, hiszen a KSH adatai szerint Magyarországon ezek a vállalatok termelik a bruttó hazai termék (GDP) 53 százalékát, illetve ezek foglalkozatják az alkalmazottak 70 százalékát.

A Cisco szerint, ha a kis- és középvállalatok a bevételeikből középtávon arányosan ugyanannyit költenek informatikára, mint a nagyvállalatok, akkor ugyanolyan versenyképesség növelő tényező birtokába juthatnak, mint nagyobb társaik. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a kkv-szektor az informatikai beruházásokat stratégiai kérdésként kezelje.
Kulcsszavak: trend IT Cisco-hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50