Szlovákia bízik a Samsung-beruházás elnyerésében

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 3. 11:54
Szlovákia egyike azoknak az országoknak, amely jó eséllyel pályázik a dél-koreai Samsung elektronikai konszern nagyszabású beruházására - idézte a Hospodarke Noviny a Dél-Koreában tárgyaló gazdasági minisztert.
Lubomir Jahnatek elmondta, hogy a Samsung 16 milliárd koronát (hozzávetőleg 560 millió dollárt) szán egy folyadékkristályos (LCD) paneleket gyártó üzem létesítésére, 2010-ig.

A külföldi beruházásokat kezelő Sario ügynökség nem kommentálta a gazdasági miniszter szavait, aki szerint dél-koreai útjának egyik legfőbb célja, hogy meggyőzze a befektetőket: Szlovákia a legjobb helyszín a tervezett beruházás számára.

A Samsung - amely a világ legnagyobb LCD-panel gyártója - már üzemeltet egy gyárat Szlovákiában, a gyár a termékek 99 százalékát exportálja, s Szlovákiában van a cég kelet-közép-európai logisztikai központja is.

Az elmúlt években jelentősen bővültek a külföldi befektetések Szlovákiában a kormány vállalkozásbarát intézkedéseinek a hatására, de a június 17-i választásokon győztes Robert Fico vezette kormány több olyan jelzést adott, ami némileg elbizonytalanította a befektetőket. Amennyiben létrejön a megállapodás, a Fico-kormánynak ez lenne az első komoly sikere a külföldi befektetések terén.

A japán vállalatok gőzerővel építik ki LCD-gyártó bázisaikat Kelet-Európában, tekintettel a piac várható bővülésére: a Samsung szerint jövőre 53 százalékkal 73 millióra bővül a piac.

A Funai szeptember végén jelezte, hogy követei a Toshibát, és LCD televíziókat gyártó üzemet épít a lengyelországi Kostrzynsko-Slubicka különleges gazdasági övezetben. A Funai stratégiai célja, hogy a jelenlegi háromszorosára, 1,8 millióra növelje az LCD-készülékek gyártását az európai piacra.

A Sony 11 milliárd jen (hozzávetőleg 20 milliárd forint) beruházással szintén LCD tévéket gyártó üzemet hoz létre Szlovákiában. Az új gyár a tervek szerint 2007. szeptemberben kezdi meg a termelést. Évente 3 millió készüléket gyártanak majd Bravia márkanévvel.

A Toshiba a Wroclaw közelében lévő Kobierzyceben létesít LCD-gyárat. A gyártás a tervek szerint 2007. augusztusban kezdődik, s beruházásról beszámoló Gazeta Wyborcza napilap szerint a Toshiba 2007-ben 3 millió LCD-képernyős televízió gyártását tervezi Európában.

A Hitachi idén júliusban közölte, hogy két jelentős tévégyártási beruházás előkészületei folynak a Csehország észak-nyugati részén lévő Zatec ipari övezetében: a Hitachi 2,5 milliárd korona beruházással LCD-tévéket gyártó üzemet létesít, az IPS Alpha - amely a Hitachi, a Panasonic és a Toshiba vegyes vállalata - 2,6 milliárd korona (25 milliárd forint) beruházással LCD-képernyő-gyártást indít be ugyanott. A gyártás az idén indul, és 2007 karácsonyára már megjelenhetnek az európai üzletekben a Csehországban előállított készülékek.

Tavaly - az előzetes tervekben foglaltak szerint - 700 ezer folyadékkristályos képernyőjű televízió készült a Philips Kft. székesfehérvári gyárában, az idén kétszeresére növelik a termelést. A képernyők az LG.Philips távol-keleti gyáraiból érkeznek Székesfehérvárra.
Kulcsszavak: LCD Samsung

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50