PIN kódos telefonközpont: áldás vagy átok?

forrás Prim Online, 2006. november 6. 16:59
Sok már a telefonszolgáltató-váltás viszontagságait megjárt cégvezetőben merül fel a kérdés: hogyan lehetne további telefon-költségmegtakarítást elérni úgy, hogy ettől nem csökkenne a vállalat hatékonysága? Első hallásra furcsán hangzik, de a kérdésre a válasz leginkább magán a cégen belül keresendő: több külföldi felmérés szerint a telefonszámla nem elhanyagolható hányadát a munkatársak magánbeszélgetései teszik ki.
"A probléma tipikusan a 10 főnél többet foglalkoztató cégeket érinti leginkább. A kicsik bizalmi alapon oldják meg a kérdést” - azaz a magánbeszélgetések egy hallgatólagos mértékig megengedettek, mondta el Schumann Zoltán, a Gloster telekom szervizvezetője.

Hosszabb tárcsázás, kevesebb telefonszámla

A nagyobb cégeknél és intézményeknél a magánbeszélgetések visszaszorítására a legelterjedtebb megoldás az ún. PIN kódos, másnéven személyi kódos rendszer használata. A dolog lényege, hogy minden munkatárs egy 4-5 karakter hosszú (azért ilyen hosszú, nehogy véletlenül egy kollégáét tárcsázza) személyhez kötődő PIN kódot tárcsáz a hívószám elé, és ezáltal személyenként mérhetővé válik az általa generált forgalom. A telefonszámla pedig már a bevezetést következő hónap végén kevesebb : aki tudja hogy a „nagy testvér” figyeli, visszafogottabban kezeli a céges telefont magán célokra.

A szakértő tapasztalatai szerint, átlagosan 30%-al csökken a vezetékes telefonszámla a PIN kódós rendszer bevezetése után.

Céges kedvezményt magáncélra felhasználni legálisan?

Azért kínálkozik egy jó megoldás arra, hogy „legálisan” beszélhessenek szeretteikkel, barátaikkal. Számos vállalkozásnál a hivatalos PIN kódhoz egy magán PIN kódot is kiosztottak a munkatársaknak (pl.a céges PIN kód 1-el a magán PIN kód 2-vel kezdődik). Ha a magánkódot tárcsázza a kolléga a hívás előtt, azt a telefonközpont külön számolja a hivatalos hívásoktól. Az így különválaszott magánbeszélgetések díját pedig a hónap végén befizeti a pénzügynek.

Az eddig nagyvonalúan kezelt burkolt juttattástól megfosztott dolgozó mindössze azzal vigasztalódhat, hogy ezentúl a cég által kapott kedvezményes - csak nagy forgalmú ügyfeleknek járó - kedvezményes tarifán társaloghat az otthoni (drágább) magáncsomag helyett.

20% szja a szét nem választott telefonszámlára

2006 szeptember 1-jétől - ugyan csak indirekt módon - de törvényi előírás is a személyi kódós rendszer használata. A módosított törvény értelmében ugyanis ha nincsenek különválasztva a hivatalos és a magánhívások, akkor a teljes telefonszámla érkének 20%-át természetbeni juttattatás jogcímen be kell fizetni az adóhivatalnak.

"Ez nagyon jelentős terhet ró a vállalkozásokra és a közintézményekre még egy kisebb összegű havi telefonszámla esetén is” - tájékoztatott Schumann Zoltán.

Áldás vagy átok a PIN-kódos rendszer?

Összefoglalva: a vállalkozások és az intézmények jobban járnak egy PIN kódós rendszer használatával, mert

  • adót takarítanak meg, mivel a telefonszámla hivatalos része mentes a 20% szja-tól
  • átlagosan 30%-kal csökken a telefonszámla
  • a cég beszedheti a magánbeszélgetések díját minden hónap végén

A változás kétségtelen hátránya a megnövekedett adminisztrációs terhek. Egy PIN kódos rendszer üzemeltetése kb. nettó 100 ezer forint havi vezetékes telefonszámla felett kifizetődő.

Alkalmazotti előnyök

  • olcsóbban telefonálhatnak az otthoni privát tarifáiknál

Dolgozói szemszögből igen hátrányos, hogy a céges telefon többé nem használható magáncélra. De mint tudjuk, agyafúrt nép a magyar: jól tudják, hogy a hivatalos PIN kóddal indított magánhívások ellenőrzésére sehol sincs elegendő erőforrás.

"Ezért fontos, hogy személyi kódos rendszer bevezetését a szervezeten belül valamilyen közmegegyezés előzze meg” - teszi hozzá Schumann Zoltán

Következő cikkünkben egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk a módosított jogszabályt, pontosabban azt, hogy milyen kötelezettséget jelent a vállalkozásoknak, és melyek lehetnek az esetleges „kiskapuk".

Kulcsszavak: =alközpont

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14