VOIP hívások: mikor fizetős, mikor ingyenes?

forrás Prim Online, 2006. december 4. 16:29
"VOIP-on hívtál, akkor ez neked teljesen ingyen van? - szegezte nekem a kérdést egy barátom a minap, akit interneten át hívtam fel az irodájában. Számos VOIP szolgáltató kínál ingyenes hívásokat, de, hogy mikor, hová és kiket hívhatunk ingyen, az gyakran a szerződés apró betűs homályába vész. Cikkünkben azt próbáljuk meg tisztázni, hogy mikor díjmentes egy VOIP-os hívás és mikor kell a pénztárcánkba nyúlni egy-egy hosszúra nyúlt csevej után.
Igyenes hívások: de csak „hálózaton” belül!

A vezetékes szolgáltatókkal szemben a VOIP-osoknál alapszolgáltatás a hálózaton belüli ingyenes hívás. Azaz fizetés nélkül hívhatunk Skype-ot Skype-ról, MSN-t MSN-ről és még sorolhatnánk. Fontos feltétele a hívás ingyenességének, hogy mindkét félnek ugyanazon szolgáltató hálózatában kell lennie.

Az egész világ: hálózaton belül

A „hálózaton belül” kifejezés egészen mást jelent egy VOIP szoltáltató és egy vezetékes szolgáltató szótárában. Míg a hagyományos szolgáltatók többnyire egy földrajzi területet hívnak hálózatnak (pl. 23-as körzet Budaörs és környéke), addig ezzel szemben a VOIP szolgáltatók „hálózaton belülinek” számítanak minden, a központi szerverükre feljelentkezett, a világ bármely részén lévő (internet kapcsolattal rendelkező) végpontot.

Például így nyílt lehetősége egy Horvátországban üzemelő hazai tulajdonban lévő szállodának magyar (06-21-es) telefonszámra szert tenni. Azóta a honi nyaralani vágyók egy helyi hívás áráért, közvetlenül a hotel foglalási osztályán tudnak tengerpartra néző szobát foglalni maguknak.

De ugyan emiatt hívhatjuk például az Egyesült Államokban élő rokonainkat teljesen ingyen, korlátlan ideig „hálózaton belül", de csak ha mindketten ugyanannál a VOIP szoltáltatónál vagyunk előfizetők!

További előnye a VOIP szoltáltatóknak, hogy „hálózaton belül” a konferencia- és a videobeszélgetések is percdíjmentesek. A világ különböző távoli részén, de egy cégnél dolgozók időről időre ingyen videokonferenciázhatnak egymással. Ez már önmagában is milliós nagyságrendű megtakarítást eredményezhet. Előnye pedig, hogy nincs repülő-, sem szállodaköltség, a megspórolt időről nem is beszélve.

Mikor kell fizetni a VOIP hívásért?

"Számos cég pusztán telefonszámla-csökkentési céllal használ VOIP szolgáltatást, az igyenes „hálózaton belüli” hívás lehetőségét egyáltalán nem használják ki” - meséli Sándor Zoltán, aki több céges VOIP telefonközpont telepítésén van túl. Aki VOIP szolgáltatóval akar telefonszámlát megtakarítani, jó helyen jár: ha ügyfeleinket vezetékes vagy mobiltelefonjukon szeretnék elérni, az bizony ugyanúgy díjköteles, mint a vezetékes szolgáltatók esetében. De tény, ami tény: számos hívásirányba a megtakarítás mértéke elérheti az 50%-ot is!

A VOIP szolgáltatók kedvező tarifáit elsősorban külföldi vezetékes számok hívása esetén élvezhetjük. A hazai VOIP szolgáltatók gyakorlatilag mindegyike már 10 Ft/perc alatti tarifát kínál az Európai Unió országaiba, ami már nem több, mint egy magyar helyközi beszélgetés díja. A dolog további szépsége, hogy az előfizetési díj többnyire szerényebb, nincs drága csúcsidős tarifa, ellenben kedvezményes éjszakai tarifára se számítsunk. Voip szolgáltatóválasztáshoz jó kiindulópont lehet a www.voipszolgaltato.lap.hu oldal.

Vezetékes-mobil hívások: nem VOIP, GSM adapater a megoldás

Aki azért választ VOIP szolgáltatót, mert cége a vezetékes-mobil hívásain akar spórolni, csalódni fog: ezek a beszélgetések ugyanis alig olcsóbbak, mint a vezetékes szolgáltatók díjai. „Ezt a problémát GSM adapaterrel lehet könnyen megoldani. A készüléket használók jóval olcsóbb (kb. 20 Ft-os) tarifát fizetnek a (kb 50 Ft-os) vezetékes, illetve mobildíj helyett. A megtakarítás mértéke elérheti az 50%-ot ebben az esetben is” - teszi hozzá Sándor Zoltán.

Joggal merülhet fel tehát a kérédés, hogy mennyibe kerül, ha egyik VOIP szolgáltató hálózatából egy másikat próbálunk hívni. A rossz hír az, hogy ez többnyire egyáltalán nem lehetséges, de ha mégis, a hívás mindenképpen díjköteles. A VOIP szolgáltatók közötti ingyenes átjárhatóságot (pl. Skype-ról ingyen hívhassunk magyar 06-21-es számokat stb.) szolgálja az ún. ENUM-projekt (amelyről már beszámoltunk múlt héten). Ha megvalósul, a rendszerhez csatlakozó VOIP szolgáltatók előfizetői ingyen hívhatják egymást.

De ez még a jövő zenéje.

Kulcsszavak: =alközpont VoIP

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks gyors és megfizethető WiFi 7 opciót mutat be KKV-knak

A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia alapú felhőalapú hálózati megoldások vezető szállítója, piacra dobta az NWA130BE – BE11000 WiFi 7 Triple-Radio NebulaFlex hozzáférési pontot (AP). Mivel a WiFi 7-támogatott eszközök 2024-ben válnak általánossá, az NWA130BE lehetővé teszi a kis- és középvállalkozások (KKV-k) számára, hogy páratlan hálózati sebességet, kapacitást és a lehető legjobb WiFi élményt élvezhessék. 

2024. március 6. 19:24

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14