KSH: Tovább nőtt a szélessávú internet-előfizetők tábora

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 7. 09:04
Az idén a harmadik negyedévben tovább erősödött a szélessávú internet-előfizetők tábora, ezzel szemben felére esett vissza a betárcsázós (dial-up) szegmens - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
A mobil-előfizetések száma a negyedévi 157 ezres emelkedést követően meghaladta a 9,6 milliót, a kábeles telefonálás terjedése ellenére tovább folytatódott a vezetékes vonalak számának csökkenése.

A mobiltelefonokról kezdeményezett beszélgetések összesített percideje 74 százalékkal volt több, mint a vezetékes hálózatban indított (nem internet célú) hívásoké. Az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel továbbra is dinamikusan emelkedik.

A feltöltőkártyás mobil előfizetések száma egy év alatt 21 ezerrel csökkent. Ugyanakkor az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 530 ezerrel, 6 százalékkal lett nagyobb. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 95,4 volt.

A mobilhálózatokban a negyedév folyamán 9 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint egy évvel korábban. Ennél is nagyobb mértékben, 23 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Egy előfizetésre 2006 III. negyedévében a mobilhálózatokban átlagosan 317 perc beszélgetés jutott, 16 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A kábeltelefonos - szintén vezetékes besorolású - szolgáltatások körének további dinamikus fejlődése sem tudja megállítani a vezetékes fővonalak számának folyamatos csökkenését. A III. negyedév végén - előzetes adatok szerint - 3,4 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 112 ezerrel kevesebb, mint 2005 azonos időpontjában, és 26 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén.

A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 33,6 volt, kevesebb az egy évvel korábbinál. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10, időtartama 12 százalékkal csökkent az előző év III. negyedévéhez képest. A negatív tendenciákat erősíti az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálás is.

Az egy vezetékes vonalra jutó hívások, adatcélú forgalommal együtt számított időtartama 600 perc volt, 9 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.    A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,2 perc, internethívások nélkül 2,8 perc volt. Miközben egy év alatt a beszélgetések száma - internethívások nélkül - 9 százalékkal csökkent, a hívások átlagos időtartama majdnem 6 százalékkal nőtt.

A vezetékes vonalról kezdeményezett adatcélú hívások száma 48, időtartama 45 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 228 volt, 27-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, 19 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát.

Az internet-előfizetések száma, ha kisebb ütemben is, de tovább növekedett. A mutató az előző év azonos időszakinál 30 százalékkal, az előző negyedév véginél 3 százalékkal volt több.

A szélessávú interneten belül éves viszonylatban különösen a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsan. A vezeték nélküli internet is rohamosan terjed, a 180 ezer feletti előfizetőszámmal elérte a 16 százalékos arányt. A szélessávú (kábel- és xDSL) internet-előfizetések száma 72 százalékkal nőtt egy év alatt, és már 10-szer annyi, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen.
Kulcsszavak: ADSL vezetékes KSH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50