A Fujifilm Finepix Z5fd fényképezőgép "fejeket szed"

Széles Csongor, 2006. december 9. 18:01
A Fujifilm 2007. márciusában egy 6,3 megapixeles kompakt fényképezőgéppel lép a nagyközönség elé. A Z5fd modell fém vázat kapott, valamint a Z sorozatban elsőként megkapta az arcfelismerő technológiát is. A Fuji egyelőre csak 3, borvörös, csokibarna és mattezüst színekben szállítja a stílusos kis fényképezőgépet, amelyben 3x zoom-átfogású objektívet találunk, érdekessége, hogy nem áll ki a gépből, ennek köszönhetően akár az ing- vagy köpenyzsebben is könnyen elfér, ráadásul Z5FD 2,5"-es karcolásálló LCD képernyőt is kapott, így átlagon felül bírja a gyűrődést. Ára várhatóan 229 dollár lesz.
A Fuji továbbra is folytatni fogja azt az irányvonalat, amely szerint a fényképezőgép "legyen olyan szép, mint a fénykép, melyet létrehoz". A hardveres arcfelismerő mellett a Z5fd modell Blog módot is kapott, amely sokak számára előnyt jelenthet, hiszen nem kell bajlódniuk a képek letömörítésével, ha fel szeretnék tölteni weboldalukra vagy blogjukra.

Érdemes egy kicsit részletezni az arcfelismerő funkciót. Ez nagyon sok esetben megkönnyíti az amatőr fotós életét, hisz aki próbálta, tudja, hogy egy csoportképen nem mindig sikerül mindenkit "beélesíteni". Ekkor jöhet az arcfelismerő technológia, ez egy olyan felvételi mód, amely akár 10 arcot is képes felismerni és automatikusan rájuk állítja az expozíciót és a fókuszt, függetlenül a személyek helyzetétől (vagyis elvileg nem csak az egy síkban elhelyezett csoportot kaphatjuk le). A technológia jól használható ellenfényben is (pl. koncerteken), sőt önportrét is sokkal könnyebben készíthetünk vele.

A FinePix Z5fd-t maximális felbontáson 1600 ISO-n is használhatjuk, elkerülve ezzel a vakus, harapós felvételeket, vagy téma bemozdulását. Ebben segítségünkre van a képstabilizátor beállítás is. Így átlagon felüli, kevésbé zajos felvételek készíthetőek. Az i-Flash (intelligens vaku) szintén jó szolgálatot tesz gyenge fényben, persze nem kell túl sokat elvárni a pöttöm villanófénytől, bár elég jól összehangolták az arcfelismerő technológiával, így bizonyos távolságon belül elég jó minőségű, természetes tónusú képeket készíthetünk. Másik újdonság a Blog mód, melynek érdekessége, hogy a fényképezőgép elment egy weboldalra kitehető méretű képet is, természetesen az eredetit is megtartva. Így a felhasználó pár mozdulatból feltöltheti blogjára a megosztani kívánt felvételeket. A Fuji nagyon reméli, hogy a Blog mód nagy népszerűségnek örvend majd.

Akinek a divat és a look sokat jelent, érdemes kipróbálnia a Fuji új modelljét. A Fuji kompakt fényképezőgépek a saját fejlesztésű SuperCCD képérzékelőnek köszönhetően képminőség tekintetében a legtöbbször kiemelkednek a konkurencia hasonló felszereltségű modelljei közül.

 

Kulcsszavak: kamera Fuji

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sony 4 győzelmet ünnepel a 2024-es TIPA Awardson

A Sony büszkén jelenti be, hogy a nagyhírű Technical Image Press Association ismét négy TIPA-díjjal ismerte el a Sony teljesítményét és innovációját. Idén a Sony többek között a "LEGJOBB PROFESSZIONÁLISABB HYBRID KAMERA" elismerést kapta az Alpha 9 III és a "LEGJOBB APS-C EXPERT KAMERA" címet az Alpha 6700 számára.

2024. április 20. 13:14

Sony World Photography Awards 2024 – kihirdették a nyerteseket

A World Photography Organisation egy különleges gálaünnepségen Londonban kihirdette a Sony World Photography Awards 2024. évi nyerteseit. Az immár 17. éve megrendezett díjátadó ünnepség napjaink legjobb fotográfiai alkotásait mutatja be, valamint az elmúlt év legközkedveltebb képeit és történeteit díjazza. A győztes, döntős és shortlistre került képek április 19-től láthatók a Sony World Photography Awards 2024 kiállításon a londoni Somerset House-ban.

2024. április 19. 20:08

Nagy rekesznyílású és nagy látószögű zoomos Sony objektív

A Sony örömmel jelenti be a full-frame α (Alpha) E-bajonettes objektívek legújabb tagját. Az FE 16-25mm F2.8 G egy nagy rekesznyílású, nagylátószögű zoomobjektív, amely a 16 mm és 25 mm közötti teljes zoomtartományban F2.8 maximális rekesznyílást tart fenn, és kompakt, könnyű kialakításának köszönhetően a kiváló képminőséget nagyszerű hordozhatósággal kombinálja.

2024. április 17. 13:09

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

Átadták a legjobb magyar természetfotósnak járó Arany Daru szobrot

A Varázslatos Magyarország idén lépett 15. életévébe, melyet egy nagyszabású díjátadóval ünnepelt a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. Az április 5-én este megtartott eseményen a természetfotós szervezet átadta a 2023-as fotópályázatának nagydíját, és egyúttal megnyitotta idei fotókiállítását.

2024. április 7. 12:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50