Vizsgáljuk meg közelebbről: Sigma 12-24 mm F/4,5-5,6 EX DG

Széles Csongor, 2007. január 22. 14:16
A Sigma ultra nagy látószögű objektívje olyan karakterisztikával bír, amely nem csak a teljes szenzorméretű, illetve 35 mm-es filmes gépek, hanem a ASP-C formátumú képérzékelővel szerelt fényképezőgépek számára is nagyon kiváló látómezőt biztosít.
Specifikációk

  • Fókusztávolság: 12-22 mm
  • Felépítés: 16 lencsetag 12 csoportban
  • Legnagyobb blende: F/4,5-5,6
  • Legkisebb blende: F/22
  • Látószögek: 122-84,1° (teljes, 35mm-es szenzorméretnél)
  • Közelpont: 0,28 m
  • Szűrőméret: zselatin szűrő (első lencsetag elé helyezhető szűrőméret: 82mm)
  • Méretek: 87x102,5 mm
  • Tömeg: 0,6 kg
  • Bajonettek: Sigma, Canon, Nikon (D) (HSM-mel), Sony, Pentax (HSM nélkül)
  • Ár: kb. 200 000 Ft

Felépítés és kezelhetőség

A Sigma 1979-ben találta fel a nagylátószögű zomm-objektíveket, az első ezek közül a Zoom Gamma 21-35mm F/3,5-4,2 volt. Ennek az objekívnek a megjelenése előtt a nagy látószögű zoomobjektív fogalma nem is létezett, 1979-ig a piac csupán alapzoom és tele zoomobjektíveket ismert. Azóta a Sigmának sikerült az élvonalban maradnia, és a mostani objektív ráadásul rengeteg díjat nyert, többek között az EISA "Év objektívje" díját. A lehető legnagyobb látószögű objektívek legjobbikaként teljes méretű, 35 mm-es képérzékelő vagy film esetében 122°-os látószöggel büszkélkedhet, ráadásul a nagy látószögű objektívekre jellemző torzítások annyira mininálisak, hogy akár az optika iparának etalonja is lehetne.

A gyártó az objektívet az EX (excellence) szériába sorolja, így természetesen a strapabíró matt fekete tokozást kapott és az arany csíkot, amely az EX objektívek sztásusszimbólumává vált. Ez a gyakorlatiasabbak számára 3 év garanciát és nagyon gondos kivitelezést jelent.

Nagy vonalakban a Sigma 12-24 mm objektív ún. standard konstrukciójú, 2 gyűrűs (zoom és fókusz) kialakítást kapott. Mindkét gyűrű nagyon finoman működik, nagyon kiegyensúlyozottan követik a fotós mozdulatát: sem nem kemények sem nem túl lazák. A két gyűrű közé került a mechanikus távolságjelző, a rovátkák lábban és méterben is megadják a tárgytávolságot. A kijelző hagyományos DOF táblázatként is funkcionál, azaz kijelzi, hogy pl. F8 blendénél fél métertől a végtelenig minden tárgy elfopgadhatóan éles lesz. Az objektív legkisebb blendeállása F22, ami azt jelenti, hogy az ASP-C szenzoros fényképezőgépek esetében F11 blendétől kisebb rekesznél nem lesz probléma a mélységélességgel.

Zoomoláskor az elülső lencsetag nem fordul el, ennek köszönhetően minden hagyományos 82 mm-es szűrő kissé körülményesen ugyan, de felcsavarható az objektívre, ugyanakkor zselatin, méretre vágható szűrőket is használhatunk.

Minőség

Az általános anomáliákat, azaz a kromatikus aberrációt és a szellemképek megjelenését jól kezelte a gyártó. A becsillanás ilyen nagy látószög esetében szinte elkerülhetetlen, de a Sigma ezzel is jól megbirkózott, így a becsillanó napfény nem zavarja meg túlzottan a kép kontrasztját sem.

A másik akadály ahol az ilyen nagy látószögű objektívek elbukhatnak: a kép szélein megjelenő torzítás. Ekkora látószögnél bizonyos mértékű torzítás még elfogadható, hiszen az optikának is természetes fizikai határai vannak. Ennek ellenére a Sigma 12-24 EX nagyon is megállja a helyét, a mért értékek az elfogatható értékeknél kisebbek, amely már-már bámulatos. 24 mm-es a hordótorzítási érték –0,257%, míg 12mm-en –1,13%. Mindkét érték bőven belül van a még elfogadhatónak számított 1,5%-os értéken.

Kontraszt tekintetében is nagyon jól szerepel az objektív. F11-es blendéig a kontraszt egyenletes marad, ugyanakkor a DG bevonatnak köszönhetően az objektív a "kontraszthiányos" jelzőnek is örömteli búcsút inthet. A javított kontraszt igencsak látványos perceptuális élességérzetet kelt, vagyis a képek "harapósabb" benyomást keltenek.

Értékelés

A Sigma a hatalmas látószöget az érzékelhető zoomtartománnyal párosította, amely az ASP-C szernzorméret és a normál 35 mm-es képérzékelő esetében is nagyszerűen kihasználható, hihetlenül praktikus megoldás. Ideális megoldás azok számára, akik több formátumú fényképezőgépet is használnak.

Előnyök:

  • hatalmas látómező
  • ámulatba ejtő torzításellensúlyozás
  • szolid felépítés, a frontlencse jól védő kialakítás

Hátrányok:

  • komplikált a frontlencse elé helyezett szűrők feltekerése (bár nem lehetetlen)
  • a gömb kialakítású frontlencsére nagyon kell vigyázni
Kulcsszavak: objektív Sigma

Digicam ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innovatív technológiával és szakértelemmel inspirálja a Sony a jövő generációját

Nagy sikerrel rendezték meg a Sony és a Down Alapítvány közös nyári táborát, melynek keretében a részt vevő értelmi fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok megtanulhatták a Sony által rendelkezésre bocsátott fényképezőgépek és kamerák alapszintű használatát. Az együttműködés még tovább folytatódik idén egy vidéki fotós túrával és egy kiállítással.

2024. szeptember 15. 11:50

Kisebb, könnyebb és gyorsabb az új Sony objektív

A Sony bejelentette az FE 85mm F1.4 GM II (SEL85F14GM2) prímobjektívet, amely a nagy felbontást és lenyűgöző bokeh hatást kivételes módon, kompakt házban ötvözi a gyors autofókusszal (AF). A második generációs objektív megörökli a bokeh hatás és a felbontás magas szintű kombinációját, amely az első generációs típusnál már komoly elismerésnek örvendett, és ráadásként a legújabb technológiákat is alkalmazza. 

2024. szeptember 1. 15:37

A ViewSonic megnyitja a nevezést az 5. ColorPro Awards: Momentumra

A ViewSonic Corp.*, a vizuális megoldások egyik globálisan vezető vállalata nagy örömmel indítja útjára a várva várt ColorPro Awardsot, amely zsinórban ötödik éve jelzi a vállalat elkötelezettségét az alkotók inspirálása és képességeik növelése iránt világszerte. Az idei tematika, a „Momentum”, arra hívja fel az alkotókat, hogy a lendület határtalan energiáját felhasználva, annak megállíthatatlan hullámát meglovagolva haladjanak álmaik és törekvéseik horizontja felé. A pályázatokat 2024. szeptember 24-ig lehet benyújtani.

2024. augusztus 11. 12:19

Új generációs kamerakészlet tartalomgyártóknak

Debütált a ZV-E10 II, a Sony legnépszerűbb tükör nélküli ZV-E10 kamerájának második generációs verziója. Az eredeti ZV-E10 a Sony videós tartalomgyártóknak szánt ZV kamerasorozata alappilléreként könnyű, kompakt, sokoldalú eszközt kínált kezdő és haladó tartalomgyártóknak egyaránt. Az új ZV-E10 II rendelkezik az eredeti kamera tartalomgyártók által kedvelt összes funkciójával – mint például a „Creative Looks” beállítással, a „Product Showcase Setting” móddal, a „Background Defocus” funkcióval és az oldalra nyitható, változtatható szögű képernyővel –, ugyanakkor még kifinomultabb és felhasználóbarátabb lett.

2024. július 14. 12:01

A HONOR és a Rankin meginvitálja az európaiakat, hogy osszák meg a hangulatukat

A HONOR, Európa leggyorsabban növekvő okostelefon márkája ma részletezte, hogy mit is takar együttműködése Rankinnal, az ikonikus fotóssal. Rankin olyan hírességeket fotózott, mint II. Erzsébet királynő, David Bowie és Kate Moss.

2024. július 10. 16:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34