Új Lumix "világutazók" 10x optikai zoommal

forrás Prim Online, 2007. február 3. 17:36
A Panasonic bemutatta két új Lumix digitális fényképezőgépét, a DMC-TZ3-at, és a DMC-TZ2-t. Mindkét modell 28 mm-es, nagylátószögű Leica DC objektívvel rendelkezik (35 mm-es filmes megfelelés: 28-280 mm). A DMC-TZ3 7,2 megapixeles felbontással és nagyméretű, 3,0 hüvelykes LCD képernyővel, a DMC-TZ2 pedig 6.0 megapixeles felbontással és nagyméretű, 2,5 hüvelykes LCD-vel kerül forgalomba. A TZ3 és a TZ2 a Lumix „TZ” digitális fényképezőgép-család legújabb tagjai, amelyek méltán népszerűek, hiszen kompakt, stílusos vázban biztosítanak kiváló minőségű, 10-szeres optikai zoomos objektívet.
A TZ3 és a TZ2 a DMC-TZ1 utódai, amelyet a Panasonic ‘Világutazó’ kameraként álmodott meg, és amelyben nem csak a 10-szeres optikai zoomot ötvözte a kompakt felépítéssel, hanem egyedülálló, az utazók igényeit szem előtt tartó funkciók sorát is nyújtotta. Az új TZ3 és TZ2 egy lépéssel elődjük előtt jár, hiszen 28 mm-es nagylátószögű LEICA DC VARIO-ELMAR objektívvel rendelkezik. Miközben a 10x zoom lehetővé teszi, hogy közeli felvételeket készítsen, még ha nem is tud közelebb kerülni a fotótémához, a 28 mm-es nagylátószög olyan helyzetekben hasznos, amikor nem tud hátrébb lépni, és távolabb kerülni tőle. A TZ3 és a TZ2 segítségével látványos tájjal vagy nagyméretű épületekkel a háttérben is készíthet portrékat, és a zoommal ráközelíthet vagy eltávolodhat egy távoli témától, ahogy kívánja. A Panasonic átdolgozta a „TZ”-sorozat belső és külső felépítését, hogy sokkal kisebb és divatosabb legyen. A 28 mm-es nagylátószögtől a 280 mm-es tele felvételekig ezek a zsebben is elhelyezhető kamerák minden funkcióval rendelkeznek bármely fotózási helyzethez, amivel utazása során találkozhat. Ezek a modellek az utazók ideális társai.

A két új modell rendelkezik továbbá az Intelligens Képstabilizáló rendszerrel is, amelyet a Panasonic beépít minden, a TZ3 és TZ2 modellekkel egy időben piacra dobott kamerájába is. Ez a rendszer két funkciót egyesít – a MEGA O.I.S. és az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés funkciókat – amelyek együttesen lehetővé teszik, hogy bármilyen témáról, bármilyen helyzetben csodálatos, tökéletesen éles felvételeket készítsen. A MEGA O.I.S., amely mára a digitális fényképezőgépek elengedhetetlen jellemzőjévé vált, hatékonyan egyenlíti ki a kézremegés hatását, ezáltal lehetővé téve tiszta, éles felvételek készítését beltérben, éjszaka, tele- (nagy zoom) vagy akár makrófotók esetén, azaz az összes olyan esetben, amikor a kézremegés hagyományosan problémát jelenthet. Azonban még a MEGA O.I.S. sem tudja kiküszöbölni azt az életlenséget, amit a fotóalany bemozdulása okoz. Itt jut szerephez az Intelligens ISO-érzékenység vezérlés. Ennél a funkciónál a gép Venus Engine III képfeldolgozó processzora érzékeli, hogy a fotóalany mozog-e. Amennyiben igen, a rendszer automatikusan megemeli az ISO-érzékenység szintjét és ezzel párhuzamosan növeli az alkalmazott zársebességet. Mindezt annak megfelelően, hogy milyen gyors a mozgás, illetve milyenek a fényviszonyok. A bevatkozás teljes folyamata automatikusan történik, tehát anélkül fotózhat, hogy a beállításokkal kellene foglalkoznia a körülmények megváltozása esetén. A Lumix fényképezőgépek és a bennük alkalmazott hatékony Intelligens Képstabilizátor rendszer mindent elvégez Ön helyett. Könnyed, problémamentes fotózási élményben lehet része minden helyzetben, és kristálytiszta, gyönyörű fényképekkel gazdagodhat.

Az effektív képpontok száma 7,2 megapixelre emelkedett a TZ3, illetve 6,0 megapixelre a TZ2 esetében, amely továbbfejlesztett funkciókat is elérhetővé tesz. Például a Panasonic Extra Optikai Zoom funkciója további nagyítást biztosít – 15x a TZ3 esetében, és 13,8x a TZ2-nél, amikor csökkentett, 3 megapixeles felbontással készít felvételeket. Ezen kívül a több képarányt támogató CCD nagyobb felvételi területet nyújt, mint az általános 7,2 és 6,0 megapixeles kamerák, lehetővé téve 28 mm-től 280 mm fókusztávolságig a képek rögzítését a három képarány bármelyikében – 4:3, 3:2 vagy 16:9.

A használhatóságot és kényelmet fokozó további funkciók közé tartozik az információkat megjelenítő Clipboard (jegyzettömb) funkció, számos új felvételkészítési mód és a gyors, egyszerű nyomtatást lehetővé tevő közvetlen nyomtatás funkció. Az elődmodell TZ1-hez képest újdonság, hogy az objektív-sapka elhagyásra került, és az utódoknál a kamerába lett beépítve, így automatikus védő funkciót is ellát. Mintegy 12,7 MB beépített memóriával is rendelkeznek a kamerák, és kompatibilisek a nagy kapacitású SDHC-memóriakártyákkal. Az akkumulátor élettartama is hosszabb lett, így a TZ3 kb. 270 felvételt képes elkészíteni egyetlen feltöltéssel, a TZ2 pedig mintegy 300-at (CIPA). Vegye számba mindezeket az előnyöket, és rögtön belátja, miért tökéletes a DMC-TZ3 és a DMC-TZ2 olyan képek megörökítésére, amelyekre mindig emlékezni szeretne, legyen szó tájakról vagy emberekről.
Masszív rozsdamentes acélburkolatával a TZ3 ezüst, fekete és kék, míg a TZ2 ezüst és fekete színekben lesz kapható.
Kulcsszavak: kamera Panasonic

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50