Kóka János nem fogadja el az elektronikus hírközlési törvény módosításának javaslattervezetét

MTI Sajtóadatbank, 2007. február 12. 09:00
A gazdasági és közlekedési miniszter elfogadhatatlannak tartja, ezért visszaküldi az előkészítő szakmai szerveknek az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) módosításának tervezetét. Kóka János az MTI-nek nyilatkozva szombaton azt mondta: "a jelen formájában liberális politikusként elfogadhatatlannak tartom a tervezetet".
A miniszter azt követően nyilatkozott a távirati irodának, hogy több szervezet jelezte: nem értenek egyet az Eht. folyamatban lévő módosításával.

"Felkérem a társtárcák jogszabály-előkészítőit is a tervezet alapos újragondolására. Nem támogatok semmiféle olyan törvénymódosítást, amely az alkotmányban biztosított szabadságjogokat sérti" - mondta Kóka János. Hozzátette: "A minisztérium határozottan ki fog állni a bűnüldözési és nemzetbiztonsági érdekek és a személyi szabadságjogok egyensúlya mellett".

"Újra megvizsgáltatom, hogy a vonatkozó EU ajánlás milyen változtatásokat tesz kötelezővé, de minden változtatásnak széles körű szakmai egyetértésen kell nyugodnia és az alkotmányban biztosított szabadságjogok sérelme nélkül kell megvalósulnia. Felkérem a Nemzeti Hírközlési Tanács (NHIT) elnökét, hogy még a közigazgatási és társadalmi egyeztetés megkezdése előtt végezze el a tervezet szakmai kontrollját" - tette hozzá Kóka János.

A GKM elvárja a törvény-előkészítőktől, hogy a tervezet módosításánál vegyék figyelembe az NHIT, az adatvédelmi biztos és a társadalmi szervezetek ajánlásait.

A törvénymódosítás a nyilvánosan elérhető elektronikus szolgáltatások nyújtása, illetve a nyilvános elektronikus hírközlő hálózatok szolgáltatása keretében előállított vagy feldolgozott adatok megőrzéséről szóló 2006/24/EK uniós irányelv hazai jogrendbe történő átültetését szolgálja. Az irányelv célja az adatmegőrzésre vonatkozó tagállami rendelkezések harmonizálása, hogy ezek az adatok rendelkezésre álljanak súlyos bűncselekmények kivizsgálása, felderítése és üldözése céljából.

A miniszter elmondta: az elektronikus információ szabadságról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően az elektronikus hírközlésről szóló törvénytervezet is felkerült a tárca honlapjára annak érdekében, hogy a különböző társadalmi és szakmai szervezetek kifejthessék véleményüket a módosuló szabályozással kapcsolatban.

Kóka János hangsúlyozta, hogy az Eht. tervezet módosítása nem lehet alkotmánysértő és nem veszélyeztetheti a személyi szabadságjogokat. A tervezet közigazgatási egyeztetése éppen azt a célt szolgálja, hogy az aggályos rendelkezéseket kiszűrje és megfelelően korrigálja. Ennek során a nemcsak a közigazgatási szervektől és az adatvédelmi biztostól beérkezett, összesen mintegy hatvan észrevételt kell figyelembe venni, hanem a civil szervezetektől érkezett jelzéseket és észrevételeket is - tette hozzá Kóka János.

A GKM tájékoztatása szerint a tárcák közti egyeztetés hétfő reggel folytatódik.
Kulcsszavak: törvény hírközlés GKM

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50