HP a környezetért

forrás Prim Online, 2007. február 26. 16:02
A HP ma jelentette be, hogy áttervezte az Észak-Amerikában forgalmazott festékkazettáinak a csomagolását annak érdekében, hogy több mint 16 ezer tonnával csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2007-ben. Ez megfelel 3600 személyautó átlagos éves gázkibocsátásának.
A káros anyag kibocsátás csökkenés a kisebb és könnyebb csomagolás eredménye, amelyek egyrészt így kevesebb szenet tartalmaznak, másrészt csökken a szállításukhoz szükséges kamionok és más teherszállító járművek gázkibocsátása. Az új csomagolás a korábbinál több újrafeldolgozható és újrafeldolgozott anyagot tartalmaz.

“Ez egy rendkívül ügyes tervezés” – vélekedett Greg Norris, Ph.D, aki a környezetvédelmi életciklus értékelésével foglalkozó oktató a Harvard Egyetemen, és létrehozója az Earthster projektnek (www.earthster.org), amely egy nyílt forráskódú szoftver platform, amelyet arra terveztek, hogy lehetőségeket adjon a fenntartható termelésre és a globális beszerzésre. “Ezek a változások a környezetvédelem szempontjából mind jó irányba mutatnak, és ezek a módszerek gazdaságilag is kifizetődőek a HP és az ügyfelei számára. Ezeknek a tervezőknek nagyobb befolyást kell kapniuk.”

Az új csomagolás előre láthatóan a viszonteladóknak is jelentős szállítási és tárolási költségmegtakarítást hoz, a kirakatban pedig értékes helyet szabadít fel.

A HP becslése szerint az újratervezett festékkazetta csomagolás 2007-ben közel 7 ezer tonnával csökkenti anyagfelhasználást, beleértve másfélezer tonna kartonpapírt.  Az új csomagolás ezen felül feleslegessé teszi több mint 3 ezer tonna PVC (polivinyl-klorid) műanyag felhasználását, részben az anyagfelhasználás csökkenése, részben pedig az újrafeldolgozott műanyagot és papírt tartalmazó anyagokkal való helyettesítés révén.

Például a HP tintapatronok gyűjtőcsomagjaihoz most PVC helyett részben újrafeldolgozott papírt használnak. 2003 óta a HP a tintasugaras festékkazetták gyűjtőcsomagolásának a súlyát 80 százalékkal csökkentette, és megnégyszerezte az egy kamionrakományban szállítható csomagok számát.

Ezen kívül a tintapatronok csomagolásához PVC helyett most csak újrafeldolgozott papírt használnak. Egyes helyeken a hármasával csomagolt HP tintasugaras festékkazetták csomagolásánál a PVC-t újrafeldolgozott műanyaggal (PET – RPETG) helyettesítették.

Az új HP LaserJet tonerkazettákhoz használt csomagolóanyag súlya 45 százalékkal csökkent. A sokkal kompaktabb csomagolás olyan újítást is alkalmaz, mint a többkamrás légzsák, amely szállítás közbe védi a kazettát a sérüléstől, portól, nedvességtől és a fénytől. A kisebb dobozokból 30 százalékkal több szállítható, a szabványos raklapra 203 kazetta fér a korábbi 144 helyett.

Mindezt figyelembe véve a hatékonyabb csomagolás révén az Egyesült Államokban és Kanadában jelentősen csökkenhet a HP kellékanyagok okozta kamion forgalom. 2007-ben előre láthatóan mintegy 1,5 millió mérföld takarítható majd meg.
Kulcsszavak: környezetvédelem HPQ

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55