Eladja telefonfülkéit az AT&T

Milkovits Gábor, 2007. december 4. 07:22

Az Egyesült Államok és a világ legnagyobb távközlési holdingjának számító AT&T bejelentette, hogy nem üzemeltet tovább nyilvános telefonkészülékeket.

A bejelentés nyilvánvalóan egy újabb mérföldkő a telekommunikációs forradalom történetében, noha a mobiltelefonok általános elterjedése óta a telefonfülkék kihasználtsága amúgy is gyakorlatilag a nullára csökkent világszerte. Emiatt az összes szolgáltató igyekezett leépíteni hálózatát – az AT&T nyilvános készülékeinek száma például a fénykor 2,6 milliójához képest alig 1 millióra csökkent az Egyesült Államokban. A vállalat 2008 végéig teljesen ki szeretne szállni az üzletágból, ami elvileg nem jelenti a fülkék elbontását, mivel bíznak abban, hogy független cégek átveszik majd a szolgáltatást.

A telefonfülkék üzemeltetése egyes nagyvárosokban, abszurd módon nem hagyományos értelemben hanem reklámhordozó felületként, még mindig jó üzletet jelenthet. New York-ban például a fülkéken elhelyezett reklámokból tavaly 13,7 millió dollár bevétele volt a városnak, több mint a belőlük bonyolított beszélgetésekre kiszabott adóból. A technológiai paradigmaváltás ellenére civil szervezetek és tulajdonképpen a politikusok is továbbra is ragaszkodnak a telefonfülkékhez, hiszen például egyes katasztrófahelyzetekben a mobilhálózat megbénulásakor, vagy a mobillal nem rendelkező szegények és hajléktalanok számára még mindig működőképes alternatívát jelentenek.

Kulcsszavak: AT&T vezetékes

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38