A Galileo rendszer várhatóan 2013-ban indul

MTI Sajtóadatbank, 2007. december 4. 08:12

Várhatóan 2013-ban működésbe lép az Európai Unió által finanszírozott, az amerikai GPS-nél fejlettebb műholdas helymeghatározó rendszer, a Galileo, a projekt költségvetése 3,4 milliárd euró - mondta Barsiné Pataky Etelka (Fidesz) európai parlamenti képviselő hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.


A képviselő kifejtette, hogy az uniós projekt első számú megvalósítója az Európai Ürügynökség (ESA), a kivitelezést 5-6 egységbe szervezik közbeszerzési eljárások keretében. A 3,4 milliárd eurós összeget többek között az EU versenyképességének javítását célzó pénzekből, illetve a 2007-ben fel nem használt, és a tagállamoknak eredetileg visszautalásra szánt összegből fedezik.

Solymosi János a Magyar Űrkutatási Tanács tagja rámutatott: Magyarország tapasztalata az űrkutatásban (elsősorban a fedélzeti energiaellátás és a szoftverek terén) 35 éves múltra tekint vissza, a magyar szakemberek tudása felveszi a versenyt a világ más országaiban dolgozó kutatókéval és mérnökökével. Hozzátette: Magyarország nem tagja az ESA-nak, így az "űripari szabadpiacon" adja el szellemi termékeit. Példaként az Indiai Űrkutatási Ügynökség jövőre induló holdszondáját, illetve az Indonéz Űrkutatási Hivatal "Cunami" monitorozó állomását említette, amelyek létrehozásában magyar mérnökök is közreműködtek. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ESA-n kívüli tagállamoknak is van lehetősége becsatlakozni a Galileo projektbe. A szakember úgy fogalmazott, hogy "Magyarország az űrkutatás elit klubjába tartozik". Kijelentette, hogy a magyar kormánynak lépéseket kéne tennie az ESA tagság érdekében, amelynek ára megegyezik "500 méter autópálya építésének költségével".

A Galileo rendszer 30 műholdból és 2-3 földi irányító központból áll majd, egy műhold már "pályára állt", egy fellövés előtt áll. A rendszer teszteléséhez 4 műholdra van szükség, a próbaidőszak után a további 26 műholdat 3 egymással párhuzamosan futó tender keretében "állítják pályára" - magyarázta a szakember.

A jelenleg is bárki által megvásárolható 5-10 méteres pontossággal működő készülékek várhatóan 1 méteres pontossággal működnek majd az egymással kompatibilis Galileo és a GPS rendszereknek köszönhetően. Barsiné Pataki Etelka hangsúlyozta, hogy jelentős áttörés várható majd az autópálya díjfizetés terén, ugyanis az egymáshoz közel futó, párhuzamos utak esetében is meg lehet határozni, hogy a gépkocsi hol halad.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50