Ötpárti egyeztetést kezdeményezett az MSZP a digitális analfabétizmus felszámolásáért

forrás Prim Online, 2007. december 18. 15:22

Márfai Péter, az Országgyűlés informatikai albizottságának elnöke, az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának nevében levélben fordult a parlamenti pártokhoz, ötpárti egyeztetést kezdeményezve az e-Befogadás kérdésének tárgyalása érdekében.

Levelében kifejtette: az ország lakosságának többsége digitális analfabéta, és Európai Unió több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális szakadék csökkentése nem lehetőség, hanem kötelező feladat, és ennek megoldása közös és fontos társadalmi-gazdasági érdek.

"Az Unió a képzésbe, az emberbe történő beruházás növelésében, a motiválásban látja a kiutat; ezért nem hálózatokra, gépekre, hanem motivációs programokra és oktatásra kell fókuszálnunk és költenünk: az emberbe kell beruháznunk, s nem a fél év alatt elavuló technológiákba. A fejlett világban már nem az a kérdés, hogy valaki internet-felhasználó-e vagy sem, hanem az, hogy képes-e részt venni a hálózati folyamatokban, és milyen mélységben. Új egyenlőtlenségi szempontok születnek, és mi még a régiekkel küszködünk."

A képviselő rámutatott arra is, hogy 45. életév fölött Magyarországon nehéz újabb álláshoz, munkához jutni, így újabb készségek elsajátítása segíti a "hátrányos korú" emberek munkavállalási esélyeinek növelését, de ezen túlmenően ez a kör olcsóbban juthat információkhoz, kapcsolatokat teremhet sorstársaival, családjával. Szélesebb körben tájékozódhat lehetőségeiről, vállalhat távmunkát, s nem szakad ki a társadalmi hálózatból. A mai korban az elmagányosodásról az idősebb generációk jobban tartanak, mint a betegségektől. Okkal, hiszen az emberi kapcsolatok elhalása pszichoszomatikus betegségekhez vezet. S ha korunkban ennek megelőzésének eszköze az internetes kapcsolattartás, akkor ezt a lehetőséget biztosítani kell a számukra. Főként ha az nem csak egészségügyi, hanem gazdasági érdek is: az olcsó állam feltétele, hogy az állampolgárok elektronikus úton intézhessék ügyeiket. De gazdasági előnyt jelent az oktatásügy és az informatikai ipar számára is, ha további felhasználók lépnek be az információs társadalomba.

Az elmúlt napokban mind a Fidesz, mind az MDF hasonló irányú nyilatkozatot tett közzé, amelyben ők is szükségesnek látják e kérdés közös tárgyalását és megnyugtató rendezését. Márfai Péter képviselő felkérte az Informatikai Érdekegyeztető Fórumot, hogy szakmai háttérével biztosítsa a pártok egyeztetési munkáját. Az ötpári egyeztetésre január első napjaiban kerülhet sor.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Már több millió európai Samsung felhasználó veszi igénybe az új One UI 6.1 frissítéssel érkezett Galaxy AI funkciókat

A One UI 6.1 frissítéssel még több eszközön váltak elérhetővé a Galaxy AI funkciók, amelyekkel a Samsung elsőként a – 2024 februárjában megjelent – Galaxy S24 készülékeket látta el. A szoftverfrissítés a Galaxy S23 FE, Z Fold5, Z Flip5 és Tab S9 szériát érintette, az AI funkciók márciustól egyre több készüléken váltak elérhetővé, amelynek köszönhetően Európa-szerte több millió felhasználó tapasztalja meg a Galaxy AI élményt.

2024. április 30. 19:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14