Fontos évet zárt az Adobe

forrás Prim Online, 2008. január 3. 11:24

A cikkből átfogó képet kaphatunk az Adobe 2007-es tevékenységéről, és megtudhatjuk, mit tartogatnak a fejlesztők 2008-ra.

Adobe Creative Suite 3 - az év terméke

Bár az Adobe és a Macromedia szoftverház egyesülése 2005 végén formálisan megtörtént, az akvizíció a valóságban csak 2007 tavaszán realizálódott. Az Adobe kreatív szoftvereit összefogó Adobe Creative Suite 3 programcsalád a Macromedia webes termékeivel bővült. A CS3 összekapcsolja és integrálja a legelterjedtebb DTP-s, grafikai, multimédiás és webes szoftvereket, és lehetővé teszi a platform-független publikációt. Olyan népszerű programokat tartalmaz, mint az Adobe Photoshop CS3, az Adobe InDesign CS3, az Adobe Illustrator CS3 vagy az Adobe Flash CS3 szoftver.

2007 áprilisában a szakma és a sajtó nagy érdeklődése mellett, patinás környezetben került sor a CS3 hazai bemutatójára „A nagy Adobe nap” keretében. A magyar és külföldi Adobe gurukat felvonultató rendezvényről a Magyar Televízió és számos nyomtatott, illetve internetes médium tudósított.

Középpontban az Adobe Flash/Flex technológia


Bár 2007 egyértelműen a CS3 éve volt, az Adobe más téren is fontos lépéseket tett: idén először Európába is ellátogatott a Macromedia által létrehozott és az Adobe által továbbvitt fejlesztői konferencia, az Adobe MAX. A barcelonai rendezvényen - amelyről a szoftver.hu helyszíni tudósítással jelentkezett - a felhasználók közelebbről is megismerhették az Adobe jelenlegi terveit, és képet kaphattak a jövőbeli irányvonalakról, fejlesztésekről.

A Macromedia felvásárlásával az Adobe a webfejlesztésnek, napjaink egyik legdinamikusabban növekvő IT ágazatának lett a legfontosabb képviselője. A széles körben elterjedt, bárki számára hozzáférhető Flash / Flex technológia nemcsak dinamikus weboldalak, internetes alkalmazások, látványos animációk készítését teszi lehetővé, hanem komoly szervermegoldások, közösségi oldalak, kommunikációs és folyamatkezelő rendszerek üzemeltetését is. A 2007-es MAX rendezvény középpontjában ennek megfelelően a Flash központú technológiák - az Adobe Flex, az Adobe AIR, az Adobe Media Player és az Adobe Acrobat Connect szoftverek - álltak.

A szoftvercég - követve a Macromediánál bevett szokást - fontos szerepet szán a fejlesztőknek, akik részt vehetnek az új technológiák fejlesztésében, javaslatokat tehetnek, és segíthetik a programozók (és egymás) munkáját. Az Adobe 2007-ben látványosan nyitott az Adobe Labs és az Adobe Developer Connection oldalak köré csoportosuló fejlesztői közösség felé.

Fontos termékmegjelenések

2007-ben a CS3 mellett olyan programok jelentek meg, mint a fotósok kedvence, az Adobe Photoshop Lightroom képkorrekciós és -rendszerező szoftver, az Acrobat család új tagja, a 3D-s és CAD rajzok kezelésére is képes Adobe Acrobat 3D Version 8 program, a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Elements termékcsalád legújabb kiadása vagy a profi hangstúdióknak, rádiósoknak és tévéseknek szánt Adobe Audition 3 hangszerkesztő alkalmazás. Az Adobe egy vadonatúj csomaggal is jelentkezett: az Adobe Technical Communication Suite kollekciót a technikai leírások, súgók, katalógusok és oktatóanyagok készítőinek ajánlja a szoftvercég.

Friss hírek, információk a szoftver.hu portálon


Az Adobe magyarországi partneroldala 2007-ben is arra törekedett, hogy friss és hasznos információkkal lássa el a hazai Adobe felhasználók közösségét. A portálon dolgozó termékmenedzserek aktív szerepet vállalnak az új Adobe szoftverek bétatesztelésében. A szoftver.hu csapata 2007-ben is számos szakmai rendezvényen képviseltette magát; a legfontosabb ezek közül a Printexpo volt, ahol Adobe megoldások - a Pixeltől a Papírig néven konferenciát szervezett az Adobe DTP és dokumentumkezelő megoldásairól. A szoftver.hu nyáron indított előadássorozata idén is folytatódik. Információs portálunk elsőként tájékoztatta a felhasználókat és a sajtót az Adobe-val kapcsolatos fontos eseményekről, interjúkat közölt a szakma hazai és külföldi képviselőivel, és beszámolt a szoftvercég jövőbeli terveiről.

Mit hoz a jövő?

Az Adobe az év első felében tervezi az AIR végleges változatának első kiadását, illetve a Flash/Flex alapú termékek megújítását. 2008-ban érkezik például a Flex Builder 3, az új licencpolitikával ellátott Adobe Flash Media Server 3, illetve az Adobe Brio kódnéven futó Connect 7. Az idei év legjobban várt terméke azonban kétségkívül az Adobe Astro (Flash Player 10) lesz. Az Adobe a webes szoftvereken kívül még számos meglepetést tartogat 2008-ra.

www.szoftver.hu

Kulcsszavak: +céginfo Adobe

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50