Az Apple is eredetiségvizsgáló alkalmazást tervez

Milkovits Gábor, 2007. december 31. 10:02

Az amerikai Szabadalmi Hivatalhoz benyújtott anyag alapján erősen feltételezhető, hogy az Apple a Microsoft Windows Genuine Advantage-hez (WGA) hasonló szoftverellenőrző megoldást szándékozik bevezetni.

A szabadalmi leírás alapján a termék „adott hardverplatformra korlátozná” az Apple szoftverek működését oly módon, hogy a telepítés után rendszeresen ellenőrizné, hogy az alkalmazás az eredetileg a vásárláskor hozzá társított számítógépek valamelyikén fut-e, vagy sem. A kódellenőrzésre a beadvány szerint akár tízpercenként is sor kerülhetne, és negatív eredmény esetén a megoldás automatikusan leállítaná az adott szoftver működését. A viszonylag rövid intervallum azért hangzik meglepően, mert a Microsoft például kénytelen volt változtatni a WGA működésén, miután a felhasználók arról panaszkodtak, hogy az alkalmazás naponta „hazatelefonál” a Microsoft szerverekre.

Az Apple mindeddig nem használt semmilyen másolásvédelmi megoldást szoftverein, mivel erre nem is nagyon volt szükség, hiszen ezek csak saját Macintosh gépein futottak, azokat pedig csak a szoftverekkel együtt lehetet megvenni. Az Intel-alapú Mac gépek és a különböző emulációs szoftverek megjelenésével azonban a helyzet megváltozott. Az Apple szokásához híven a termék bevezetése előtt nem kommentálta a sajtóhírt.

Kulcsszavak: security +céginfo Apple

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50