"Küldés az egérrel" - médiaműveltségi kérdőjelek

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 7. 10:30

Megfelelő módon élünk-e a blogok, a keresőprogramok és az interaktív televíziózás adta lehetőségekkel? Egy EU-szerte végzett tavalyi felmérést követően az Európai Bizottság ismertette azt a tervét, amellyel Európában a médiaműveltség fejlődését, valamint a bevált gyakorlati megoldások cseréjét kívánja elősegíteni.

Nemcsak a médiumok változnak: az a mód is, ahogyan használjuk azokat. Az újabb információs és kommunikációs technológiáknak köszönhetően sokkal könnyebbé vált az információk beszerzése, terjesztése, kommunikálása, közzététele vagy éppen sugárzása. Ezért a médiumok közvetítette információ kritikus kezelésének, tájékozottabb választásának képessége - ezt nevezik médiaműveltségnek - egyre nélkülözhetetlenebb mind az egyének aktív szerepvállalása, mind a demokrácia szempontjából.

A médiaműveltségnek ki kell terjednie a médiumok megannyi típusára, a televíziótól és a filmtől kezdve az interneten, a rádión és a videójátékokon át egészen a virtuális közösségekig. A hétköznapi ember egyre több olyan online tartalmat használ vagy tesz közzé, amelyek az egész világon hozzáférhetők. Egyelőre azonban nem mindenki van tisztában azokkal az összefüggésekkel, amelyek alapján az ilyen anyagok készülnek, megjelennek, olvashatóvá válnak, illetve a lehetséges következményekkel abban az esetben, ha valaki maga publikál ilyeneket. Ezért - e tartalmak aktív közvetítőjeként vagy szerzőjeként - mindenkinek szert kell tennie új ismeretekre.

A fent említett felmérés egyik megállapítása, hogy néhány uniós országban - így Nagy-Britanniában, Írországban, Németországban, Franciaországban, Svédországban, Máltán és Magyarországon - a médiaműveltség megszerzése szervesen beépült az iskolai tananyagba, míg más tagországokban ez még nagyon esetleges.

A felmérésről készült tanulmány a leginkább figyelmet érdemlő, követendő gyakorlatok példáit sorolva megemlíti egyebek közt, hogy mind az ARD, mind a ZDF német televízió igen tevékenyen járul hozzá a fiatalok tudásának gyarapításához az audiovizuális tartalmak előállítása terén. Külön kiemeli a Sendung mit der Maus (Küldés az egérrel) című gyerekprogramot.

Finnországban a Junior Journalist internetes játékoldal látogatói arról szerezhetnek tapasztalatokat, mennyi feladatot kell tudni megoldani az újságkészítés során.

A Roaming Reporters olyan, az EU által Görögországban, Olaszországban és Ausztriában létrehozott kísérleti projekt, amely szintén gyerekközpontú programok szervezésével segíti a legkorszerűbb kommunikációs nyelvezet és közlési kultúra elsajátítását.

Magyarországon - olvasható a tanulmányban - a budapesti Szent László Gimnáziumban különösen nagy hangsúlyt helyeznek a médiaelőállítási készségek fejlesztésére. E gimnázium diákjai külföldi diákoknak is tartanak egyhetes kurzusokat, megismertetve őket a videókészítés műhelytitkaival. E kurzusokkal párhuzamosan a külföldi diákokkal érkező európai médiaoktatóknak is tartanak módszertani továbbképző konferenciákat.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szemben a sztereotípiákkal: a nők, a tudomány jövőjének alakítói

Április negyedik csütörtökén az infokommunikációs szektor női szereplői előtt tisztelgünk. Az immár 15. éve ünnepelt Lányok az információ- és kommunikációtechnológiában (Girls in ICT) nemzetközi napja arra biztatja a fiatal lányokat, hogy merjenek nagyot álmodni és bátran helyezkedjenek el STEM*  vagy IKT**  szakmában. Idén a női vezetők és elengedhetetlen mentori szerepük kerül középpontba a világnapon, amely a Megoldások a holnapért résztvevőit is megihlette.

2024. április 27. 17:03

Minden 5. gyereket érintheti az online bántalmazás

Bár a honfitársaink szerint a közösségi média veszélyesebb a gyerekekre nézve, mint a tömegközlekedés, a 6-14 évesek harmada mégis rendszeresen használja a social mediát – derült ki egy friss, országos kutatásból. Az egyik leggyakoribb probléma az online térben a bántalmazás, ami akár minden 5. gyereket érinthet. A kitöltők harmada nem szokott a családjával beszélni az internetes tér veszélyeiről, pedig a tudatosítással a legtöbb ilyen helyzet megelőzhető vagy kezelhető lenne.

2024. április 27. 13:59

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50