Indiai cégek érdeklődnek magyarországi üzleti lehetőségek iránt

MTI Sajtóadatbank, 2008. január 18. 09:15

Az indiai Infosys számítástechnikai nagyvállalat és a főleg rákkutatással és a cukorbetegség elleni készítmények kifejlesztésével foglalkozó BioCon is érdeklődik magyarországi üzleti lehetőségek iránt - derült ki Gyurcsány Ferenc kormányfő csütörtökön a dél-indiai Bangalorban folytatott tárgyalásain.

Az Infosys indiai számítástechnikai nagyvállalat vezetőségével a sajtó számára nyilvános tárgyaláson találkozott a miniszterelnök, aki megjegyezte, hogy irigykedik Lengyelországra és Csehországra, amiért az indiai cég már korábban megtelepedett e két közép-európai országban.

Sz. Gopalakrisnan, a világszerte több mint másfél millió embert foglalkoztató Infosys elnök-vezérigazgatója elmondta: Európa fontos térség az indiai vállalat számára - bevételeinek 28 százaléka innen származik -, de további terjeszkedést tervez a térségben, és lehetséges célországként Magyarország is szóba jöhet.

Kifejtette, hogy cége az alábbi körülményeket mérlegeli, mielőtt dönt egy-egy új beruházásról: álljon rendelkezésre magasan képzett munkaerő, minél alacsonyabb legyen a beruházás elindításának és fenntartásának járulékos költsége, a célország ápoljon jó viszonyt Indiával, legyen megfelelő közlekedési kapcsolat közöttük és gördülékeny a vízumügyintézés, végül a beruházásnak helyt adó ország kormánya nyújtson megfelelő támogatást, különféle kedvezményeket.

Isan Dzsosi, az Infosys alelnöke - az MTI azon kérdésére, vajon a magyar fél várhat-e érdemi választ az indiai vállalattól a közeljövőben - azt mondta, a döntéshez időre van szükség. Gyurcsány Ferenc ezt követően szűk körű megbeszélést folytatott Kiran Mazumdar Shaw-val, egy másik remélt magyarországi beruházó, a főleg rákkutatással és a cukorbetegség elleni készítmények kifejlesztésével foglalkozó BioCon cég elnökével.

Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára elmondta, szó esett arról, hogy molekuláris biológiával foglalkozó magyar cégek beszállítóként közreműködjenek a BioCon vállalatnál, de konkrét megállapodás még nem született.

A szakállamtitkár elmondta azt is, a miniszterelnök előző napi üzleti tárgyalásain a több magyarországi érdekeltséggel is rendelkező indiai cég, a Ganz Transelektro-tulajdonos Crompton Greaves és a TATA Csoport Crompton Greaves képviselőivel is találkozott. A cégek kifogásolták, hogy lassú a tartózkodási engedély megszerzésének menete Magyarországon. A dokumentumra a cég azon külföldi munkavállalóinak van szükségük, akik 3 hónapnál hosszabb időt töltenek a cég magyarországi területén. "Néhány héten belül megvizsgáljuk, hogyan lehetne gyorsítani a folyamaton" - mondta a szakállamtitkár.

A kormányfő egy másik szerdai tárgyalópartnere, a TAKA-csoport részéről jelezték, a cég szívesen részt venne a Magyarországon az idén bevezetni tervezett egészségbiztosítási kártyák kibocsátásában. (A még el nem fogadott törvény szerint az egészségbiztosítási pénztáraknak kötelezően kártyát kell kibocsátaniuk, ami átveszi majd a mostani taj-kártya szerepét.) A miniszterelnök felhívta az indiai vállalat képviselőinek figyelmét arra, hogy magyar alvállalkozók bevonása az üzletbe javíthatja a cég esélyeit a megrendelés elnyeréséért folytatott vetélkedésben.

Kulcsszavak: trend Infosys

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50