Budapest New Technology Meetup - Gyakran ismételt kérdések és válaszok a születésnap előtt

forrás Prim Online, 2008. január 27. 13:55

2008. február 6-án tartja egyéves születésnapját a Budapest New Technology Meetup – a fejlesztők, programozók – vagy ahogy magukat nevezni szeretik: technológusok – szakmai találkozóhelye, ahol hónapról hónapra pörgős előadások keretében ismerhetik meg egymás munkáját, az új technológiák használata közben felmerülő szakmai kérdéseket, problémákat. Ahogy a rendezvény vonzó „webkettes-hangulatú” szlogenje is mondja: Hogy megoszthassuk egymással:) - "It's all about sharing. Really..."

A Meetup találkozókon összejön Budapest technológiai érdeklődésű közössége, és rövid demókat, prezentációkat mutatnak be egymásnak új és izgalmas technológiákról. A Meetup egy New York-i esemény formátumát és online eszközeit vette át, onnan való a név is. Célja, hogy új megközelítések megismerésén keresztül szélesítse a szakmai látókört, ihletet adjon és összehozza a közösség tagjait egymással. Az előadások témája széles körből kerülhet ki, például a legújabb web 2.0 projektek, biotechnológiai kutatások, médiaművészeti installációk vagy akár technológia központú szociális vagy politikai projektek.

Elsőre kicsit szokatlannak tűnő, de rohamos gyorsasággal terjedő formátum jellemzi az előadásokat: tömör, 5 perces előadásokat tartanak az előadók, amelyet azonos hosszúságú kérdezz-felelek rész követ. Alkalmanként 5-6 előadásra kerül sor, így egy óra alatt igen koncentrált információátvitelt sikerül megvalósítani. Az előadások után még nincs vége az eseménynek - ekkor következik a lazább része a programnak, a networkölés. Akit egy elhangzó témáról további részletek érdeklik, annak módja van arra, hogy kötetlen keretek között személyesen faggassa tovább az előadót vagy megvitassa az izgalmasabb részleteket a többi résztvevővel.

Miért indult el a Meetup Budapesten?

Hiányzott a technológusok közötti hiteles párbeszéd, az információ- és tudásmegosztás. A szokásos konferenciák elsősorban marketing- vagy menedzsmentorientáltak - a módszerek problámaközpontú, mindennapi tapasztalati megismertetése másfajta keretet igényel. A Meetup egy olyan független hely, ahol a friss technológiákról - amennyire lehet marketingmentesen - zajlik a beszélgetés. Valós és szakmai párbeszéd folyik, a gyakorlatban felmerült technológiai problémák és megoldási módjaik kerülnek elő, amivel bővül a szakmai látótér - és közben megismerhető a technológiai közösség többi tagja személyesen is. A Meetupnak emellett célja az is - és a tapasztalatok alapján ez be is indult -, hogy születhessenek az előadásokat követő személyes beszélgetésekből szakmai vagy üzleti kapcsolatok.

Kik indították el?

Hárman kezdték a szervezést: Maróy Ákos, Szathmáry Viktor, Terray Tamás, nem sokkal később kapcsolódott be a csapatba Fejes Balázs, aki többek között a videó- és hanganyag közzétételében segít, majd Szalai Ferenc, aki előbb előadó volt, majd fontos szervezői csapattaggá is vált. A szervezés és maga a rendezvény is nonprofit - ehhez infrastruktúra vagy egyéb támogatást keresnek és kapnak is részben a szakmából, részben a helyszínt biztosító intézményektől. Az elmúlt évben a Nextlab projektorral, a blogter a helyszín pénzügyi támogatásával, a KÉK, az ImpEx és a Szimpla Kert a helyszínnel járult hozzá ahhoz, hogy létrejöhessen a rendezvény. A jubileumi Meetupot pedig a Carnation is támogatja egy ünnepi torta erejéig, az EPAM pedig némi innivalóval támogatja a gördülékeny kapcsolatteremtést..

Hol zajlik a Meetup? Hol lehet megnézni?

Minden hónap első szerdáján kerül sor a rendezvényre, amelyen 120 fő vehet részt a KÉK - Kortárs Építészeti Központ informális tereiben. Az előadásokról videófelvétel is készül, amelyek az előadások prezentációival együtt elérhetőek a Meetup weboldaláról, illetve sok előadás felkerül más internetes oldalakra is, személyes blogokra, Facebookra például. Az előadók hozzájárulnak ahhoz, hogy előadásuk úgynevezett Creative Commons CC-Nevezd meg! Ne add el! Ne változtasd! 2.5 licensz alatt fusson, ami az előadások anyagának flexibilisebb terjeszthetőségére, felhasználására ad módot - így a Meetupon elhangzottak valóban egy szakmai pezsgést indítanak el.

Az egyéves Meetup eseményei

2008. február 6. 19 óra - KÉK Budapest VII., Nefelejcs utca 26.

előadók:
 

  • Esther Dyson (EDventure) - szervezés alatt
  • Bártházi András (NetVibes) - Universal Widget API
  • Csernák Gergely (VATSIM) - Virtuális repülés - de csak komolyan
  • Simon Benjamin (benjamin.hu) - iwiwE export tool
  • Somlai-Fischer Szabolcs (Kitchen Budapest) - ZUI



A részvételhez a Meetup weboldalán kell jelentkezni, de aki a rendszer üzenete szerint nem fér be, az se aggódjon, ezen a kivételes napon biztosan bejut, jöjjön el bátran.


Budapest New Technology Meetup


A találkozó blogja

Kulcsszavak: szakmai fórum

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Feltuningolva, hazai sztárokkal érkezik a Marsra magyar! második évada az RTL-re

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című óriási sikerrel futó dokukomédia második évada, május 19-től az RTL-en lesz látható. A Hajnal-Vasad Kft. feltuningolt mindennapjait újabb 7 epizódban ismerhetik meg a tévénézők.  

2024. május 10. 11:28

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Legendás magyar konstruktőrök nyitják meg a School-Computer kiállítást Budapesten

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor zajló megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról. 

2024. május 9. 19:27

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36