A Canon megveszi a Hitachi LCD-részlegének negyedét

Milkovits Gábor, 2008. február 28. 07:33

Úgy tűnik a héten csak úgy forr az LCD-ágazat: miután a Sony vegyes vállalat alapítását jelentette be a Sharp-al, majd megújította együttműködését a Samsung-al, most a Canon szándékozik bevásárolni magát a Hitachi LCD-részlegébe.

A konszolidáció mögött nyilvánvalóan az a tény áll, hogy miközben a kereslet fellendülése igencsak vonzóvá teszi a piacot, a panelek gyártása óriási kezdeti beruházást igényel. Így aztán aki csak tud, partnert keres magának: a Sony és a Sharp most jelentették be, hogy közös befektetéssel építik fel az eredetileg a Sharp által 380 milliárd jen (kb. 634 milliárd Ft) beruházással tervezett, a világ legnagyobb LCD-panel gyárának ígérkező üzemet Japánban. A Sony emellett 2004 óta a Samsung-gal közösen irányít egy LCD-paneleket gyártó vegyes vállalatot, a Toshiba pedig saját fejlesztés helyett a Sharp-tól rendeli a kapós alkatrészeket.

A Canon bejelentése szerint ők és a Panasonic külön-külön 24,9-24,9 százalékos tulajdoni  hányadot vásárolnak a jelenleg a Hitachi 100%-os tulajdonában lévő Hitachi Displays-ből. A Canon a saját részéért 403 millió dollárt fizet, a Panasonic viszont egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben. A Canon a későbbiekben a Panasonic részét is meg szeretné vásárolni. A vétel elsődleges célja, hogy a cég zökkenőmentesen és olcsón tudja biztosítani digitális fényképezőgépeihez és kameráihoz az LCD kijelzőket.

Kulcsszavak: Hitachi +céginfo LCD Canon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50