Ravasz rókával a terroristák nyomában

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 5. 14:22

Virtuális világot építő terroristák kiszűrésére alkalmas szoftver fejlesztésébe fogott az amerikai kormányzat.

A Reynard-projektről egy nyilvános jelentésben olvasható szűkszavú leírás. A beszámolót a hírszerző ügynökségek munkáját koordináló hivatal, az Office of the Director of National Intelligence (ODNI) készítette a Kongresszus számára a kormányzati szervek által végzett adatbányászati tevékenységekről.

A jelentésből kiderül, hogy a szoftverfejlesztés szociológiai előtanulmánnyal kezdődik. Az interneten formálódó virtuális világokban - például a Second Life-ban - és a sokszereplős online szerepjátékokban - mint például a World of Warcraftban - érvényesülő kulturális és viselkedési normákról ugyanis még nem készült alapos felmérés. A projekt első szakasza ezeknek a szokásoknak, szabályoknak a feltárásáról szól.

Az összegyűjtött tapasztalatok alapján aztán megvizsgálják, hogy megvalósítható-e olyan eszköz, amely "automatikusan detektálja a virtuális világokban tapasztalható gyanús viselkedést és ténykedést"- áll a jelentésben.

Az ODNI egy vezető tisztviselője arról tájékoztatta a brit BBC News tudósítóját, hogy a Reynard a kezdeti lépéseknél tart, még az sem biztos, hogy a kutatók melyik virtuális világba vagy online játékba vetik bele magukat.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy terroristák épülnének be a World of Warcraft vagy a Second Life felhasználói közé, de várhatóan egyre inkább kihasználják majd az internet és a virtuális terek lehetőségeit. "Most még csak jelszóval védett fórumokat használnak a terroristák" - nyilatkozott Roderick Jones, a Concentric Solutions IT-biztonságtechnikai cég vezetője. "A következő öt évben viszont nagy valószínűséggel megjelenik az +online dzsihádvilág+."

A virtuális világok Jones szerint kiváló terepet biztosítanak a informatikai hadviselésben jártas terroristasejtek  kiképzéséhez. "Ilyen csoportok virtuális világokban szerveződhetnek és radikalizálódhatnak, majd támadhatnak anélkül, hogy bármiféle formában megjelennének a valódi világban" - mondta a szakértő.

A célpontok az internetet működtető háttérinfrastruktúra elemei lehetnek, mint például a Border Gateway Protocol (BGP). A lehetséges veszély nagyságát jól mutatja, hogy az adatok célba juttatásában kulcsfontosságú BGP nem rossz szándékú, csupán véletlen hibából adódó módosítása miatt a múlt héten néhány óráig az egész világon elérhetetlen volt a YouTube videomegosztó, pedig csak Pakisztánban akarták korlátozni a hozzáférést egy iszlámgyalázó felvétel miatt. A problémát csak úgy lehetett megoldani, hogy a pakisztáni gerinchálózatot átmenetileg lekapcsolták a nemzetközi forgalomról.

Az egyébként nem ismert, hogy a projekt elnevezése miért éppen Reynard, az viszont biztos, hogy a név egy középkori francia mesében bukkant fel először, majd elterjedt az egész nyugati világban és emberi tulajdonsággal felruházott állatfigurát, egész pontosan a ravasz róka alakját szokás jelölni vele.

Kulcsszavak: security terror

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36