Ericsson a nemek egyenlőségéért

forrás Prim Online, 2008. március 10. 10:31

A 2008. évi Nemzetközi Nőnap alkalmából az Ericsson hangot adott a nők egészségének és társadalmi–gazdasági helyzetének javítása iránti folyamatos elkötelezettségének. Ezt mobiltávközlési megoldásokat és nagysebességű szélessávú mobil internet-hozzáférést alkalmazó kezdeményezésekkel kívánja elérni a világ minden táján.

Az Ericsson továbbra is elkötelezett az emberi jogok iránt, beleértve a nemek egyenlőségét is. Ezt olyan szervezetekkel való együttműködés során valósítja meg, mint például a Business Leaders Initiative on Human Rights (vezető üzleti vállalatok kezdeményezése az emberi jogokért, BLIHR). Az Ericsson a mobiltechnológia használatának fejlesztését az emberi jogok (például az egészséghez, az oktatáshoz és a biztonsághoz való jog) érvényesítésének egyik eszközeként alkalmazza, különösen a fejlődő piacokon.

Elaine Weidman-Grunewald, az Ericsson vállalati felelősségvállalásáért felelős elnöke, a következőket nyilatkozta: „2008 decemberében ünnepeljük az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulóját. Az Ericsson úgy döntött, hogy egész évben felhívja a figyelmet erre a fontos évfordulóra. Az Ericsson támogatja az Elders szervezet „Every Human Has Rights” (Minden embernek vannak jogai) elnevezésű kampányát is. „Az Ericsson távközlési megoldásai a világ minden táján támogatják a nők életszínvonalának növelése és társadalmi–gazdasági helyzetének javítása érdekében működő kezdeményezéseket” – folytatta Weidman-Grunewald.
A Telstra ausztrál hálózatüzemeltető az Ericsson végponttól végpontig terjedő HSPA/WCDMA megoldását alkalmazó integrált mobil–szélessávú megoldással támogatja a BreastScreen Victoriát. A BreastScreen Victoria az országos mellrákszűrési program része, amely minden 50 és 69 év közötti nő számára kétévente ingyenes mellröntgent biztosít. A BreastScreen Victoria kezdeményezés célja a mellrákos megbetegedések okozta halálesetek csökkentése a betegség korai stádiumban történő felismerése révén.
A BreastScreen Victoria vidéki szélessávú digitális mellröntgen projekt részeként minden második mobil átvilágítóegység a Telstra Next G szélessávú mobilhálózatán keresztül küldi a digitális röntgenfelvételeket a vidéki Victoriából az állam más területein működő központokban dolgozó röntgenorvosoknak értékelésre. A legújabb digitális mellröntgen-berendezések és a Telstra Next G hálózat által biztosított összeköttetés a BreastScreen Victoria kiváló minőségű szolgáltatásait juttatja el a vidéken élő nők otthonának közelébe, ingyenesen.
Az indiai Gramjyoti vidéki szélessávú projekt Tamil Nadu 18 falvába és 15 városába juttatja el a WCDMA/HSPA technológián alapuló nagysebességű internet-hozzáférést. A projekt révén a helyi adatok és speciális szolgáltatások nagy választéka válik elérhetővé az interneten, mint például internetes orvosi rendelés, hang- és videohívási szolgáltatások vagy elektronikus kormányzati szolgáltatások. Az internetes orvosi rendelés segítségével a nők egyszerűen végezhetik el saját rendszeres orvosi vizsgálatukat, sőt gyermekeik egészségi állapotát is ellenőrizhetik. Ez a valós idejű internetes szolgáltatás szükségtelenné teszi a távoli utazásokat. A további szolgáltatások közé tartozik például a születések internetes regisztrálása, biztosítva az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz való jogot.
Az elektronikus kormányzati szolgáltatások révén a nők olyan dokumentumokat szerezhetnek be, mint például a választáshoz szükséges okirat vagy az élelmiszerjegy-könyv igénylési űrlapja. Ezen felül munkalehetőségeket is kereshetnek az interneten.
„Ez a kezdeményezés aláhúzza a távközlés szerepét a digitális szakadék áthidalásában” – nyilatkozta Weidman-Grunewald. „A technológia a nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásának fő katalizátora lehet, az alapvető fontosságú szolgáltatások elérésének támogatásával javítva életminőségüket.”
A Grameen vidéki telefonos projekt gazdasági szerepvállalást biztosít a bangladesi nőknek, akik mobiltelefonos vállalkozóként dolgozva falujukban az ország egy főre eső átlagos jövedelmének négyszeresét kereshetik meg.
A Grameen projekt „telefonoskisasszonyai” hitelt vesznek fel a berendezések megvásárlására, amelyet a falusiak által a telefonos szolgáltatásokért fizetett összegből törlesztenek. Az asszonyok telefonkészülék-kölcsönzéssel, hívásbonyolítással és üzenettovábbítással foglalkoznak. A vészhelyzeti szolgáltatások, valamint az egészségügyi és mezőgazdasági piaci adatok elérését biztosító telefonos szolgáltatások létfontosságú kapcsolatot jelentenek a falusiak számára, miközben lehetővé teszik a kapcsolattartást is családtagjaikkal és barátaikkal is.
„A Grameen-kezdeményezés jó példája, hogyan teremthet a mobil távközlés helyi mikroökonómiai lehetőségeket a nők számára” – magyarázta Weidman-Grunewald. „A mobil távközlés által beindított folyamat segíti új üzleti vállalkozások létrehozását, és így hozzájárul a közösség általános gazdasági fejlődéséhez.”
„Az Ericsson meggyőződése, hogy a távközlés képes hatékonyan elősegíteni a nők társadalmi és gazdasági helyzetének javítását. A kommunikációs berendezések és szolgáltatások egyik legnagyobb globális szállítójaként az Ericsson alapvető szerepet játszhat ebben a folyamatban.”

Kulcsszavak: nők Ericsson

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55