Sarkozy internetellenőrt nevezett ki

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 25. 09:02

"KGB-web", "Sarkozy kis zsaruja", "Big Brother", "Sarkozy szeme a neten" - így reagált a francia internetezők egy része arra a hírre, hogy a köztársasági elnökről az interneten terjedő blogok, videók és hírportálok nyomon követésére külön személyt nevezett ki Nicolas Sarkozy államfő a helyhatósági választásokon elszenvedett kormánypárti vereséget követően átalakult elnöki kommunikációs stábba.

Nicolas Princen, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) aktivistája a tavalyi elnökválasztási kampányban Sarkozy internetes oldaláért volt felelős, tavaly május óta pedig az elnöki hivatal szóvivői csapatában dolgozott.

A 24 éves, többdiplomás fiatalember hétfő óta a világhálón a francia elnökről terjedő információkról készít jelentést az Elysée-palota számára, "pont úgy, ahogy lapszemléket készítenek a hagyományos médiumok tartalmáról" - hangsúlyozta az elnöki hivatal, visszautasítva azokat a vádakat, hogy Sarkozy az internet ellenőrzését tűzte volna ki célul.

"Monsieur Internet" kinevezése azért is váltott ki nagy visszhangot, mert az elmúlt hetekben több, Sarkozyt érintő botrány (egy kompromittáló tartalmú SMS állítólagos küldése exnejének vagy a Mezőgazdasági Szalonon egy bámészkodóval történt szóváltása) robbant ki az interneten közzétett információk alapján.

A felháborodás elsősorban azon netezők részéről jelentős, akikről köztudott, hogy Sarkozy ellenzékéhez tartoznak, és akik most hirtelen úgy érzik, hogy megfigyelés alá kerültek - véli Nicolas Vanbremeersch, A blogok köztársasága nevű hálózat kezdeményezője. Számításai szerint naponta 10 ezer beírás történik különböző portálokon a francia elnökről, amelyek nyolcvan százaléka kritikus az államfővel szemben.

Sarkozy még belügyminiszterként tett elhíresült kijelentését követően, amelyben csőcseléknek nevezte a külvárosi rendbontókat, az UMP külön szerződést kötött az internetes keresőoldalakkal. Aki akkoriban beütötte a racaille (franciául csőcselék) szót a keresőprogramokba, azt a portálok automatikusan a kormányzópárt elnökválasztási kampányoldalára irányították.

A netszakértő szerint ezért inkább az az érdekes, hogy a világhálón is intenzívnek bizonyult elnökválasztási kampány után az elnöki hivatal szinte egyáltalán nem foglalkozott azzal, hogy mi terjed a neten Sarkozyről, és csak a helyhatósági választásokon elszenvedett vereség után kapcsoltak, hogy az internet is fontos része lehet az elnöki kommunikációnak.

Olivier Monnot, a blogonautes.fr főszerkesztője szerint az internet hivatalból történő figyelése önmagában nem jelent problémát, csak akkor, ha az a netezők véleménynyilvánítási szabadságának korlátozására szolgál. Ha csak számos céghez és politikai párthoz hasonlóan lapszemlét készít az új internetfelelős, az inkább egyfajta elismerése a világháló jelentőségének - véli a szakértő.

Kulcsszavak: politika

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14