Digitális műsorszórás: kiírta az év pályázatait az NHH

Kovács Attila, 2008. március 25. 15:10

Pataki Dániel, az Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke és Rozgonyi Krisztina, az NHH Tanácsának alelnöke ma sajtótájékoztatón számoltak be a digitális átállást megalapozó országos pályázat kiírásáról és az azt követő időszak menetrendjéről. Az elmúlt időben sok szó hangzott el a digitális átállásról, a digitális földfelszíni televíziózás és rádiózás beindításáról. Mint ismeretes, az Országgyűlés eseti bizottsága március 12-én hagyta jóvá a digitális rádiós és televíziós műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzésére irányuló pályázati kiírás dokumentációját, így az NHH még ebben a hónapban kiírhatja a pályázatokat.
A NHH bejelentette: a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény rendelkezéseinek megfelelően pályázati felhívást tesz közzé öt digitális televízió műsorszóró hálózat, és egy VHF sávi digitális rádió műsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzésére.

A pályázati kiírási dokumentáció mától kezdődően, jelentkezőként való regisztráció mellett, elektronikus formában, a részvételi díj (1 millió forint + 20 % áfa) a Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-00287247-00000000 számú előirányzat felhasználási keretszámlára történő megfizetése ellenében az NHH székhelyén, az alábbi időpontokban szerezhető be: hétfőtől csütörtökig 9-14 óráig, pénteken 9-12 óráig. A pályázók ajánlataikat – a pályázati dokumentációban részletezett tartalmi és formai követelmények figyelembevételével – az NHH címén, legkésőbb 2008. április 24-én 11 óráig nyújthatják be.

A tender eredményhirdetése 2008 nyarán (augusztus folyamán) várható, ezáltal a jelenlegi analóg műsorszórásnál lényegesen korszerűbb és több új szolgáltatás lehetőségét is kínáló digitális földfelszíni műsorszórás még az idei évben elindulhat Magyarországon.

Pataki szerint az eredményes tévépályázat nyomán elmáletileg már 2008 végén akár 8-10 digitális tévécsatorna lesz fogható az országosan a körzetek 30-40 százalékán. Hasonlóan erre az időpontra akár megjelenhet a mobil tévé platform is.

A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erősíti majd a versenyt a televíziós piacon, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-, vagy tetőantennával néz három televíziós csatornát, a jelenleg elérhetőnél sokkal szélesebb műsorkínálathoz (8-10 csatornához) juthasson hozzá.

A nyertes pályázó döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen, vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé. Arról is a majdani multiplex üzemeltető dönthet, hogy az előírt tartalmak mellett milyen csatornákat tesz majd fel a multiplexekre első körben, illetve, hogy a későbbiekben milyen más csatornákkal bővíti a kínálatot.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie.

A pályázaton a gazdasági és műszaki feltételeknek megfelelő természetes vagy jogi személyek, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok vagy egyéb szervezetek vehetnek részt. A műszaki alkalmasság feltétele, hogy a pályázó, vagy alvállalkozója minimum 5 év tapasztalattal rendelkezzen a rádiótávközlési-hálózatok kiépítésében és üzemeltetésében.

A televíziós pályázaton nem vehet részt olyan vállalkozás (vagy a vállalkozással irányítási viszonyban álló vállalkozás), amely előfizetőinek összesített száma a televíziós műsorterjesztési piacokon a digitális televízió műsorszóró-hálózattal végzett műsorterjesztés kivételével meghaladja a háromszázezret; illetve az 1996. évi rádiózásról és televíziózásról szóló (Rttv.) törvény hatálya alá tartozó, elsősorban a Magyar Köztársaság területére irányuló műsorszolgáltatást végez. A rádiós pályázaton nem vehet részt országos rádióműsor-szolgáltató, vagy azzal irányítási viszonyban álló vállalkozás, kivéve az Rttv. szerinti országos közszolgálati rádióműsor-szolgáltatót, valamint országos rádiós közműsor-szolgáltatót.

A pályázó ajánlatot tehet az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós műsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió Ft, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió Ft, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.


Televíziós pályázat:

  • új földfelszíni műsorterjesztésű általános tematikájú, szabad hozzáférésű műsorszolgáltató elérhetővé tétele;
  • a közszolgálati műsorszolgáltatók műsorterjesztési díjaira vonatkozó vállalások;
  • interaktív kiegészítő digitális szolgáltatások bevezetésére vonatkozó vállalás;
  • műsorszóró-hálózat, illetve a műsorszóró-adó kiépítésének megkívánt üteménél kedvezőbb vállalás;
  • a tervezett lakossági elérésére vonatkozó megkívánt ütemnél kedvezőbb vállalás;
  • a digitális vevődekóderek interaktív szolgáltatások igénybevételére való alkalmasságra tett vállalás;
  • a felhasználók és előfizetők tájékoztatásában, valamint digitális vevődekóder esetleges kedvezményes és támogatott forgalomba hozatalára vonatkozó a kiírásban megkívántnál kedvezőbb vállalások;
  • az érintett országos analóg földfelszíni televíziós sugárzás előrehozott lekapcsolásában való közreműködésre vonatkozó, a kiírásban megkívántnál kedvezőbb vállalások;
  • az egyszeri és éves árbevétel alapú pályázati díjakra tett vállalás,
  • MPEG-4 digitális jelfeldolgozási és -tömörítési szabvány alkalmazása,
  • DVB-H hálózaton folytatott műsorterjesztési szolgáltatás lehetővé tételének vállalása.


Rádiós pályázat:

  • a közszolgálati műsorszolgáltatók műsorterjesztési díjaira vonatkozó vállalások;
  • műsorszóró-hálózat, illetve a műsorszóró-adó kiépítésének megkívánt üteménél kedvezőbb vállalás;
  • a tervezett lakossági elérésre vonatkozó megkívánt ütemnél kedvezőbb vállalás;
  • a fejlettebb kódolási eljárásokon alapuló rendszer megvalósítása;
  • országos közműsor-szolgáltató rádióműsorainak kínálatban való elhelyezése;
  • az egyszeri és éves árbevétel-alapú pályázati díjakra tett vállalás;
  • kiegészítő digitális szolgáltatás nyújtására tett vállalás;
  • az állampolgárok tájékoztatását szolgáló, meghatározó módon hír- és közéleti műsorokra épülő tematikával rendelkező körzeti rádióműsorok terjesztésére vonatkozó vállalás.


A sajtótájékoztatón a Prím által feltett kérdésekre kapott válaszok a következők.

  • az NHH a beadás határidejét követő 15 nap alatt megállapítja az érvényes pályázatok számát, és további 60 nap alatt készíti el szakmai döntési anyagát a győztes pályázó(ka)t illetően;
  • a pályázatok eredményeként kialakuló nyertesek által felhasználható 470-862 MHz-es frekvenciasáv folyamatosan lesz felszabadítva, a jelenleg is üres sávokban három tévé multiplex részére a kihirdetést követően azonnal igénybe vehetők a frekvenciák;
  • az esetlegesen már kiépített infrastruktúrával rendelkező pályázó plusz pontokkal indul, ám azért, mert az illető magyarországi telephellyel rendelkezik, vagy mert magyar pályázó, nem jár pluszpont a kiértékelés során.  
Kulcsszavak: pályázat NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36