21 millió dollár kártérítést fizethet a Nintendo szabadalomsértés miatt

Milkovits Gábor, 2008. május 15. 20:12

Az illetékes elsőfokú bíróság 21 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a Nintendo-t amiatt, hogy az ítélet szerint Wii távirányítóval megsértette a texasi Anascape bejegyzett szabadalmát.

Az esküdtszék szerint a CameCube, a WaveBird és a Wii Classic távvezérlői egyaránt szabadalmi jogokat sértenek. Az Anascape eredetileg a Microsoft ellen is keresetet nyújtott be az Xbox 360 távirányítója miatt, azonban velük végül is peren kívüli egyezség született, amelyben a Microsoft egy a nyilvánosság elől titokban tartott összeget fizetett a kis kelet-texasi cégnek. Érdekes viszont, hogy a Sony-t nem perelte be a társaság, pedig a PlayStation 2 és 3 távirányítója szintén hasonló elven működik. Egyes hírforrások szerint lehetséges, hogy a Sony nem sokkal azelőtt kezdte el alkalmazni a Wii-nél és az Xbox-nál kifogásolt elemeket, hogy az Anascape saját szabadalmaként bejegyeztette volna azokat, mindenesetre ezt eddig nem indokolta meg érdemben.

A bírság összege azért ilyen magas, mert belefoglalták a Nintendo-nak a Wii-távvezérlők révén szerzett bevételei bizonyos százalékát is. A konzolgyártó szóvivője kihangsúlyozta, hogy mindenképpen fellebbeznek az ítélet ellen remélve, hogy legalább az összeget jelentősen mérsékelni tudják. A Wii távirányítóját igazán egyedivé tevő mozgásérzékelő rendszert egyébként nem érintik a szóban forgó szabadalmak.

Kulcsszavak: Nintendo +céginfo játék jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50