Autodesk 3D Fórum 2008: a VAM Design Centerben

Kovács Attila, 2008. május 20. 14:13

Közel 500 fő részvételével, négy párhuzamos szekcióban (térinformatika, magasépítés, építőmérnöki tevékenység, gépipar) ma tartották Budapesten az immár 15. Autodesk 3D Fórumot. Az őszről tavaszra előre hozott eseményen összesen elhangzott 43 előadás egy része a márciusban bejelentett új szoftvertermékek, változatok, más részük különböző élő hazai alkalmazások részletesebb bemutatásával foglalkozott. A fórumon újdonságnak számított az a 15 munkahelyes számítógépes oktató rendszer, ahol a disztribútor Tech Data szakemberei "gyorstalpaló" formában segítettek áttekintést adni az új Autodesk szoftver termékekről. 

A magasépítési és építőmérnöki szekciók közös előadásain hangzott el, hogy megjelentek az Autodesk épületinformáció-modellezési új szoftvermegoldásai, többek között a Revit Architecture, a Revit Structure, a Revit MEP, az AutoCAD Civil 3D és az Autodesk NavisWorks szoftverek frissítései. Az épületinformáció-modellezés olyan integrált munkafolyamat, amely a projektet leíró koordinált és megbízható információk alapján támogatja a tervezést, a kivitelezést és az üzemeltetést egyaránt.
A Revit épületinformáció-modellezési platform újdonságai: Revit Architecture 2009 (épületinformáció-modellezés építészeknek és tervezőknek) lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy rögzítsék a korai koncepciókat és fejlett elemző- és látványtervező képességeket használjanak; Revit Structure 2009 (épületinformáció-modellezés szerkezettervezők, tervezők és rajzolók számára) jobb modellező és dokumentációs képességekkel rendelkezik, és kompatibilis az újonnan felvásárolt Robobat megoldásokkal. Az AutoCAD Revit Structure Suite már az AutoCAD Structural Detailing terméket is tartalmazza, amellyel vasalási tervek és részletrajzok, valamint korszerű alaktervek készíthetők el. A Revit MEP 2009 (épületgépészeti célokra készült Revit) részletes, adott célokra kialakított modellezési funkciókat kínál.

 Az Autodesk NavisWorks tovább növeli az épületinformáció-modell értékét, mivel lehetővé teszi, hogy az épületinformációt és az egyéb forrásból származó adatokat és geometriát egy helyre gyűjtsék a tervezők. Az épületinformáció, az adatok és a geometriák ötvözésével az Autodesk NavisWorks megoldásai biztosítják, hogy a teljes projekt – a különböző szoftverektől és alkalmazásoktól függetlenül – a lehető legjobban áttekinthető legyen, javítva ezzel a tervezési, kivitelezési projektek szervezettségét, az együttműködést és a munkafolyamatok sorrendjét. Az Autodesk NavisWorks megoldásai a következő termékeket tartalmazzák: az Autodesk NavisWorks Review alapvető modellgyűjtést biztosít; az Autodesk NavisWorks Simulate a NavisWorks Review szoftver képességeit időtervezési és 4D képességekkel bővíti, az Autodesk NavisWorks Manage pedig ütközésvizsgálattal egészíti ki a szolgáltatásokat, és lehetővé teszi a modellek összes típusának megjelenítését, a 4D kivitelezési konszignációk pontos szimulálását és az ütközésvizsgálatot; az Autodesk NavisWorks Freedom az Autodesk NavisWorks NWD és a 3D DWFTM formátumban tárolt fájlok ingyenes megjelenítésére szolgál.

Az AutoCAD Civil 3D 2009 elérhetővé teszi az épületinformáció-modellezés előnyeit az építőmérnökök számára. Eszközei a földméréstől és tervezéstől a dokumentáció elkészítésén keresztül a GPS-alapú gépvezérléshez szükséges 3D modellek elkészítéséig támogatják a teljes folyamatot. Fontosabb új szolgáltatásai: átfogó vízelvezetési hidraulikai és hidrológiai megoldás a csapadékelvezetés tervezéséhez, a vízelvezetés-elemzéshez, a víztározó-modellezéshez és a csatornaelemzéshez; a teljes körű földmérési eszközkészlet lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül importálják a nyers adatokat, szerkesszék a méréseket és olyan pontokat, alakzatokat és felületeket hozzanak létre, amelyek közvetlenül a modell részei, hogy ez által támogassák a tervezési folyamatot. A kritériumalapú úttervezés biztosítja a helyi tervezési követelmények teljesítését, például a megállási és előzési látótávolság vagy a fényszóró látótávolságának betartását.

A gépipari szekcióban résztvevők többek között megismerkedhettek a digitális prototípuskészítés folyamatával, előnyeivel, hazai alkalmazásával, illetve az Autodesk 2009 gépipari termékeinek új jellemzőivel, funkcióival. A következő alkalmazási példákat mutatták be az előadók: háromdimenziós navigáció; Autodesk Inventosr a könnyűiparban; tervezés és csoportmunka erőmű berendezések fejlesztésében. Humenyánszky Dénes, a disztribútor Tech Data Magyarország üzletágvezetője előadásában az Autodesk gépipari termékeinek hazai helyzetére is kitért. Három partnerükön (Cadart, Ci, Varinex) keresztül értékesítenek, az elmúlt évben a 42%-os növekedést értek el, több mint 140 darab MSD  licencet értékesítettek 2007 folyamán.  

A térinformatikai szekcióban nyolc előadás hangzott el, többségükben hazai alkalmazásokról számoltak be az előadók. Az Autodesk nyílt térinformatikai megoldásainak ismertetése mellett, egy-egy előadás hangzott el az Oracle professzionális térinformatikai adatbázis-kezelő rendszeréről, városi csatornahálózat AutoCAD szoftverekkel megoldott térképezéséről és adatintegrációjáról, Topobase alapú műszaki közműnyilvántartásról, AutoCAD szoftverek önkormányzati alkalmazásairól, digitális térképfeldolgozásról, nagyvállalati térinformatikai rendszerről.      

Kulcsszavak: Autodesk szakmai fórum

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai összefogás az AWS és a Deloitte közt

Több éves, átfogó, stratégiai együttműködésbe kezdett a világ legnagyobb vezetési tanácsadó cége, a Deloitte, valamint a világ legnagyobb nyilvános felhőszolgáltatója, az Amazon Web Services (AWS). A kooperációjuk célja, hogy felgyorsítsák a vállalatok digitális transzformációját, az üzleti műveleteik felhőbe terelésével felkészítsék őket az egyre élesedő versenyre, valamint maximalizálják számukra a felhőalapú technológia üzleti előnyeit. 

2024. május 2. 16:07

Cégmarketing trendek – 2024. Legyünk jelen egyszerre mindenhol!

Legyünk ott mindenhol! Ez a jelszava mostanában a cégeknek. Mindenütt látszódni, hallatszódni kell, hogy a nagy kommunikációs zajban észrevegyenek. A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Cégmarketing trendek – 2024 Legyünk jelen egyszerre mindenhol!” című, május 30-án megrendezendő hibrid konferenciájának előadói választ adnak arra, hogy hogyan juttassuk el üzeneteinket a vevőinknek a rendkívül felpörgetett, zajos online és offline térben 2024-ben.

2024. május 2. 12:59

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14