Autodesk sikerek dunántúli önkormányzatoknál

Kovács Attila, 2009. március 4. 18:38

A zalaegerszegi, veszprémi és mosonmagyaróvári önkormányzat térinformatikai kihívásaira, intelligens hálózattervezési, nyilvántartási feladatainak megoldására nyújt megoldást az Autodesk - hangzott el az Autodesk mai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az említett önkormányzatoknál a cég Topobase szoftvercsomagja integrálja az infrastruktúra-tervezést és -kezelést, egyszerű hozzáférést biztosít a pontos tervekhez, a tér- és eszközgazdálkodási információkhoz a bonyolult infrastruktúra hálózatok üzemeltetése során. Az említett önkormányzatok példát mutatnak a többieknek abban, hogy digitalizált infrastruktúra-fejlesztéssel, az Autodesk Topobase rendszer bevezetésével könnyebbé válik az önkormányzatok munkája, hatékonyabb az egyes osztályok működése. A szoftver városgazdálkodási-alrendszerével a hivatali ügyintézés folyamata (például a tulajdoni lap kikérés, vagy telek- és város szabályozási előírások összegyűjtése) fele annyi időt vesz igénybe, valamint pontosan nyomon követhetővé vált például, hogy mikor kell az említett városokban a köztéri növényeket locsolni, illetve milyen köztéri bútorokat kell karbantartani és ezek a feladatok mennyi időt, és pénzt emésztenek fel.

Kovács Imre, az Autodesk EMEA-régiós térinformatikai megoldásokért felelős értékesítési menedzsere utalt rá: a cég által kifejlesztett egységes közmű-nyilvántartási rendszer a hálózattervezés és az eszközgazdálkodás integrálásával segíti a közművállalatokat is abban, hogy növeljék hatékonyságukat és javítsák az adatminőséget az eszközök teljes életciklusa során. A Topobase eszköztár óriási segítséget nyújt a rendezési tervek készítéséhez, módosításához, az ügyfelek részére nyújtandó adatszolgáltatások biztosításához, az internetes megjelenítéséhez. A Topobase eszköztár alkalmazása további üzleti előnyöket is rejt: az IDC tanulmánya szerint a Topobase megoldásaival (100 felhasználóra vetítve) a felhasználó szervezet teljesítménye átlagosan 35%-al javult; az elvégzett projektek száma 31%-al nőtt, az elvégzéséhez szükséges munkaerő ezzel egyidejűleg 25%-al csökkent.

Az Autodesk Topobase megoldása nem csupán egy egyszerű, felhasználói szintű szoftvercsomag, hanem egy infrastruktúra-kezelési megoldás. A szoftver egy olyan nyílt és rugalmas keretrendszert biztosít a szervezeteknek, amely integrálja az infrastruktúra-tervezést és kezelést, könnyű hozzáférést biztosít a pontos tervekhez, valamint a tér- és eszközgazdálkodási információkhoz a bonyolult infrastruktúra hálózatok kezelése során. Az AutoCAD Map 3D és az Autodesk MapGuide Enterprise szoftverre épülő Topobase egy központi adatbázisban tárolja a terv- és téradatokat, így a mérnökök, a térinformatikai munkatársak és a kivitelező csapatok könnyebben hozzáférhetnek a pontos eszközinformációkhoz, a felsővezetők pedig átfogó ismeretek birtokában hozhatják meg üzleti döntéseiket. Az Autodesk Topobase 2009 már több mint 50 új közműjellemzőt tartalmaz.

A tájékoztatón bemutatkozó két önkormányzati fejlesztés közül a zalaegerszegi szinte irányadónak tekinthető más önkormányzatoknak. Takács Ferenc ismertetve az Oracle Spatial és Autodesk Topobase alapú 2008. évi Zeginvater projektet, megemlítette, hogy a 8,5 millió forintos beruházásból a külső cég igénybe vételének elhagyásával és a térinformatikai rendszerüzemeltetés/karbantartás és adatszolgáltatási díjbevételekkel ebben az évben összesen mintegy 7,5 millió forint megtérül. Hidegkuti Konstantin, a veszprémi önkormányzat integrált városkataszter térinformatikai rendszer felelőse elmondta: a Topobase alapú rendszert, amelynek része az adminisztráció, vagyonkataszter, egységes térképrendszer, egységes közműtérkép a közeljövőben várhatóan kistérségi kiterjesztésével, valamint orvosi, fogorvosi, védőnői, óvodai, iskolai körzetek információs rendszerének megalkotásával és hirdetési felülettel fejlesztik tovább. A teljes veszprémi beruházás értéke 14,7 millió forint, a kialakított adatbázisok összesített mérete mintegy 6-8 Gbájt. 

Kulcsszavak: Autodesk e-government

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50