Érthető beszédkommunikáció a helikopter rotorzaja mellett is

EDR: légi bevetésen vizsgázott a TETRA technológiájú rádiórendszer

forrás Prim Online, 2008. május 25. 16:17

A készenléti szervek által használt Egységes Digitális Rádió-távközlő (EDR) rendszer idén áprilistól már a légi mentők munkáját is segíti. A TETRA technológiájú rádiórendszer alkalmazásával lehetősége nyílik az OMSZ Légimentő Kht.-nak a gyorsabb, nagyobb lefedettséget biztosító kommunikációra, így egyúttal könnyebbé válik az irányítócsoportokkal való kommunikáció is.

A Pro-M Zrt. által 2007 januárjára megvalósított országos EDR hálózat kora tavasztól már a levegőben is biztosítja a készenléti szervek közötti professzionális kommunikációt. Az új rádiótechnológia bevezetésének legfőbb hozadéka az OMSZ Légimentő Kht. számára, - amely az ország egész területén biztosítja a zavartalan légi mentést -, hogy az EDR-nek köszönhetően megnyílt a hatékony kommunikáció lehetősége a társszervezetekkel, illetve a szolgálat működése is biztonságosabbá vált. A nagyobb lefedettséget biztosító rendszerrel nullára redukálódott a félrehallás esélye, melynek előfordulása súlyos következményekkel járna egy mentési akció során. A légi mentőket a tavalyi évben több mint 2200 esethez riasztották.

"10 darab rádiókészülékkel láttuk el a légi mentőket, amelyek különleges kódolásuk révén (az EDR alapszolgáltatásaként) biztosítják a beszédkommunikáció érthetőségét még a helikopter rotorzaja mellett is. A kézi terminálok lehetővé teszik, hogy a személyzet a leszállást követően is tudjon kommunikálni a mentőhelikopterben maradó kollégákkal" - mondta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

A légi mentők egy időben kezdhették alkalmazni a rendszert mind a hat, jelenleg működő bázisukon. A technológia bevezetése kapcsán dr. Kunetz Zsombor, a Légimentő Kht. orvos igazgatója egy fontos tényezőre hívta fel a figyelmet, amely egyben a korábbi rendszer súlyos hiányossága is volt: "Az EDR teljes mértékben megfelel a betegjogi előírásoknak, hiszen a betegek adatait most már titkosan tudjuk kezelni, a rendszer nyújtotta szelektivitásnak köszönhetően." "Az eddig használt rendszerrel szemben az EDR esetében nem fordulhat elő, hogy telitettek lennének a rádiócsatornák, vagy hogy többen, fölöslegesen foglalnának egy csatornát, illetve hogy nehézségekbe ütközne időben bekapcsolódni a rádióforgalmazásba" - folytatta dr. Kunetz Zsombor.

A légi járművek technikai felszerelésével teljes mértékben kompatibilis rendszer a korábbi mentési gyakorlathoz képest egyszerűbb információáramlást tesz lehetővé, így a távoli irányító csoportok is könnyebben elérhetők. A mentési protokoll ésszerűbbé és egyszerűbbé vált a légi és a földi kiszolgálóegységek számára egyaránt. "Gondoljunk például a kézi EDR készülékekbe szerelt GPS-re, amelynek jóvoltából a földi mentőcsapat vagy a helikoptertől távolabb levő személyzet, pontos pozíciót tud küldeni a helikopter pilótájának, aki így gyorsabban a baleset helyszínére talál. A rendszer további fontos előnye, hogy az autópályán leszállás előtt fel tudjuk venni kapcsolatot a rendőrökkel, így a mentőegység leszállása biztonságosan megtörténhet" - magyarázta Hatala János, a Légimentő Kht. főpilótája.

Kulcsszavak: Pro-M egészségügy Tetra EDR

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14