Óriási büntetést kaphat az Intel

Genda Csongor Zoltán, 2008. május 28. 19:04

A Financial Times Deutschland értesülései szerint az Európai Bizottság meg akarja tiltani az Intelnek, hogy tovább gyakorolja illegális marketingpolitikáját, továbbá többmilliárdos pénzbírságra is számíthat a csipgyártó.

A német lap úgy tudja, hogy Neelie Kroes versenyügyi biztos már döntött az ügyben, s felelősségre akarja vonni a vezető processzorgyártót, mert az bizonyítottan visszaélt piaci fölényével. Az EU már régóta vizsgálódik az Intel háza táján, mivel az AMD még évekkel ezelőtt bepanaszolta az illetékes hivataloknál legnagyobb riválisát, mondván, hogy annak manipulatív forgalmazási praktikái miatt nem tud nagyobb piaci részhez jutni. A vád szerint az Intel lefizetések, szabálytalan engedmények és törvénytelen háttéralkuk révén elérte a számítógépgyártóknál, hogy ne vagy csak nagyon kevés termékeikbe építsék bele az AMD CPU-it.  Az FTD beszámolója szerint a kartellügyi bizottság nyáron hozza nyilvánosságra ezzel kapcsolatos döntését, az illegális piaci praktikák betiltása azonban máris bizonyos. Az Intel azonban ennyivel nem úszná meg, hiszen feltehetőleg komoly pénzbüntetést is kell majd fizetnie, a vállalat éves forgalmának akár 10%-át is elveszítheti, ami nem kevesebb mint 2,6 milliárd dollár. A vezető processzorgyártóval együtt süllyedhet még a Media Saturn elektronikai kereskedőlánc is, amely konszern állítólag súlyos milliókat kapott azért, hogy termékpalettáján csupán az Intel-rendszereket tartsa meg.

Az Intel továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy ők tisztességesen jártak el minden esetben, és nem éltek vissza piaci fölényükkel az AMD kárára.

Kulcsszavak: Intel AMD jog

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55