Univerzális távkapcsolókkal a veszélyes hulladék ellen

forrás Prim Online, 2008. június 2. 15:03

A magyar háztartásokban átlagosan 3,2 távirányító található, tíz százalékukban pedig hétnél is több – derül ki a Hama Magyarország legújabb felméréséből. Az így keletkező, évi több tonnányi potenciális veszélyes hulladék kiküszöbölésére megoldást jelentene az egységes szabványú, univerzális távkapcsolók gyártása.

A most lezárult, nem reprezentatív felmérés alapján a 3,8 millió magyar háztartásban átlagosan több mint három távirányító található, 50 százalékukban pedig ötnél is több. Jelentős azon háztartások száma is (10 %) ahol hét, vagy annál több távkapcsolót használnak a szórakoztatóelektronikai eszközök vezérlésére.
A KSH adatai szerint csak színes televízióból 5,5 millió üzemel a magyar lakásokban – az irodákban, iskolákban és vendéglátóhelyeken elhelyezettekről nincs adat – ehhez járulnak még a videó- és dvd-lejátszók, a hifik, a házimozi rendszerek és műholdas beltéri egységek, melyek mind külön távirányítóval rendelkeznek.
A piacon kapható univerzális távirányítók egyelőre nem jelentenek tökéletes megoldást a problémára, bár ma már sorra érkeznek az olyan intelligens modellek, amelyek egyszerre több eszköz funkciót is képesek megfelelően kezelni − mondta a Hama ügyvezető igazgatója. Prohászka Ottó szerint a megoldás a legnagyobb gyártók közötti összefogás lenne, egy egységes szabvány kialakítása érdekében.
Az igény egyébként lakossági részről is érezhető: egy másik felmérés szerint az univerzális távirányítók eladásai évi 31 százalékos növekedést mutatnak a három legnagyobb európai piacon; Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, de hazánkban is több tízezer darabot értékesítenek évente – tette hozzá Prohászka.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55