Minden korábbinál fontosabb az internet az amerikai politikában

MTI Sajtóadatbank, 2008. június 17. 10:06

Minden korábbinál fontosabb az internet szerepe az amerikai politikában, főleg az idei elnökválasztási versenyben - derült ki egy vasárnap ismertetett tanulmányból.

A Pew Internet and American Life Project kutatása szerint a világhálónak nemcsak minden eddiginél fontosabb, hanem már központi szerepe van a nagypolitikában. Az amerikaiak csaknem fele az interneten tájékozódik a politikáról, webes portálokon kíséri figyelemmel az elnökválasztás eseményeit.

A felnőttek 17 százaléka nap mint nap szörföl a politikai hírportálokon, olvassa a kampányok email üzeneteit és szerez be internetes információkat a választásról. Ez több mint kétszerese az előző választási évben, 2004-ben mért hasonló adatnak, akkor még csak 8 százalék klikkelt ilyen rendszerességgel. A 17 százalékos adat várhatóan emelkedni fog a novemberi elnökválasztás közeledtével - jósolja Lee Rainie, az internetes felhasználói szokásokat vizsgáló  nonprofit csoport igazgatója. Megdöbbentően gyorsnak ítéli azt a fejlődést, amely a világháló szerepét jellemzi a politikában.

A több mint 2 ezer felnőtt körében áprilisban és májusban végzett felmérés szerint Barack Obama és John McCain, a valószínű demokrata, illetve republikánus elnökjelölt hívei egyaránt nagy arányban használják az internetet. A Demokrata Párt szavazói azonban előnyben vannak, Obama hívei között 65 százalékos a webes politikai oldalakat böngészők aránya, míg a McCaint támogatók körében ez a mutató csak 56 százalék. Amerikában az internetes politikai tájékozódás köre 1996 óta folyamatosan bővül.

A felmérés szerint az idei elnökválasztási versengésben a videomegosztó portálok (például YouTube), valamint a közösségi oldalak (mint a Facebook és a MySpace) jelentős mértékben befolyásolják a választókat. Az amerikaiak 35 százaléka néz online politikai videókat és 10 százalék kapcsolódik be a kampányba valamely közösségi szolgáltatás keretében. Az internetes mozgósításban különösen sikeres Obama, aki fiatalok ezreit villanyozta fel és toborozta önkéntesnek. Őket korábban szinte semmilyen módon nem lehetett elérni. Ugyancsak Obama a legügyesebb abban, hogy kis adományozók tömegeitől több tízmillió dollárt kalapozott össze kampányához. Obamának 1,35 millió "barátja" vagy támogatója van a MySpace és a Facebook oldalakon, míg McCainnek csak 197 ezer.

David All republikánus kommunikációs szakértő szerint a Republikánus Párt nemcsak a választást, hanem egy egész választói nemzedéket is elveszíthet, ha nem fordít kellő figyelmet és nem ruház be olyan új médiacsatornákba, mint a szöveges üzenetek küldése. Mint fogalmaz: itt egy új generációról van szó, amelyik maximum 160 karakterben akarja megváltoztatni a világot, ezt kell elérni (ezzel a mobiltelefonos sms-üzenetek hosszára utalt).

Kulcsszavak: politika

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14