A Nokia megveszi és megnyitja a fejlesztők előtt a Symbian-t

Milkovits Gábor, 2008. június 24. 20:45

A Nokia bejelentette, hogy 264 millió eurós összegért felvásárolja a Symbian mobilszoftver-cég részvényeinek fennmaradó 52 százalékát, egyúttal pedig licencdíj-mentes nyílt forráskódú alkalmazást csinál a szoftverből.

A Nokia a felvásárlást követően az eddigi társtulajdonosok és más cégek részvételével létre kívánja hozni a Symbian Alapítványt, amely közösen dolgozik majd az immár nyílt forráskódú Symbian platform egységes kialakításán, beleértve a rajta futtatni kívánt alkalmazásokat. A rendszer nagyon is hasonlít a Google által tavaly beharangozott Android-ra és egyúttal csattanós válasz az Apple és a Microsoft mobilszoftver-törekvéseire. A Symbian így is mintegy 60 százalékos piaci részesedéssel bír a PC-funkciós okostelefonos ágazatban, a tervek azonban még ennél is ambíciózusabbak: Nigel Clifford vezérigazgató a kiadott hivatalos sajtóközleményben kifejtette, hogy „a legszélesebb körben használt szoftverplatform kívánnak lenni a bolygón” és valahogy nem tette hozzá a ’mobiltelefon’ szót.

A Nokia jelenleg a Symbian társaság papírjainak 48 százalékát birtokolja, azonban a többi részvényes közül az Ericsson, a Sony Ericsson, a Panasonic és a Siemens már beleegyeztek az eladásba és a Samsung Electronics-tól sem számítanak visszautasításra. A cég utódjaként létrehozásra kerülő alapítvány leendő tagjai között van még rajtuk kívül az AT&T, az LG Electronics, a Motorola, a japán NTT DoCoMo mobilszolgáltató, a Samsung Electronics, az STMicroelectronics, a Texas Instruments és a Vodafone.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55