Több mint százmillió 3G előfizetés Európában

Milkovits Gábor, 2008. június 25. 12:36

Az Informa Telecoms and Media piackutató adatai szerint az Európai Unió tagországaiban május végén 101,5 millió 3G hálózati előfizetés működött, ami meghaladta az összes európai mobiltelefonos előfizetés 10 százalékát.

A cég szerint jelenleg 910,8 millió mobiltelefonos szerződés van érvényben az EU-ban, azaz a 3G előfizetések száma elvileg eléri a 11,1 százalékot. Fontos viszont megemlíteni, hogy ez utóbbiak között meglehetősen sok noteszgépes WCDMA/HSPA hálózati kártyás ügyfél is található, sőt Nyugat-Európában, például Ausztriában és Svédországban ezek aránya az idén tovább nőtt, miközben a 3G mobiltelefon-előfizetések számának gyarapodása valamelyest lassult.

A 3G az egyik legfontosabb kulcskérdés az európai mobilszolgáltatók számára, néhány éve ugyanis óriási összegeket fizettek a koncessziókért és a hálózatok kiépítéséért, ugyanakkor kezdetben korántsem jelentkezett a megtérülés, miközben a hagyományos beszélgetési- és sms-díjak folyamatosan zuhantak. Az előfizetők túl drágának, illetve az árához képest lassúnak és körülményesnek találták a 3G adat-alapú szolgáltatásokat; a HSDPA már most sokat javított a helyzeten és a még csak kísérleti jelleggel üzemelő mobil Wimax ennél is ígéretesebbnek tűnik. A legnagyobb, jóval 25 százalék fölötti arányban egyébként Svédországban, Norvégiában, és Olaszországban vannak 3G-ügyfelek, de jó helyezést ért el Portugália, Ausztria és Spanyolország is.

Kulcsszavak: mobilszolg UMTS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55