Washington szerint sikertelen volt az iráni műhold felbocsátására

MTI Sajtóadatbank, 2008. augusztus 21. 08:33

Az amerikai hírszerzés szerint a teheráni állításokkal ellentétben Iránnak nem sikerült saját gyártmányú hordozórakétával Föld körüli pályára állítania egy kísérleti műholdat, mert a szállítóeszköz nem sokkal a felbocsátás után meghibásodott.

"Az indítási kísérlet kudarcot vallott" - közölte az amerikai hírszerzés egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője, aki szerint a hordozórakéta nem sokkal a felbocsátás után meghibásodott, és semmiképpen se érte el a kívánt célt. Mint fogalmazott, a kísérletet "drámai fiaskónak" lehetne nevezni. "A sikertelen felbocsátás arról tanúskodik, hogy az állítólagos iráni űrprogram a legjobb esetben is még csak gyerekcipőben jár, vagyis nagy utat kell még megtenniük" - mondta. Az amerikai védelmi tárca egyik illetékese hasonlóképpen sikertelennek minősítette az iráni rakétakísérletet.

Reza Tagizadez, a teheráni űrkutatási hivatal vezetője azt állította, hogy Iránnak vasárnap első ízben saját gyártmányú hordozórakétával Föld körüli pályára állított egy kísérleti műholdat. A védelmi minisztérium tájékoztatója szerint az éjszakai felbocsátást megtekintette Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök is, a kísérletről készült felvételt pedig be is mutatták az iráni tévében. Teheráni tájékoztatás szerint az iráni hordozórakéta 22 méter hosszú, 1,25 méter átmérőjű volt és 26 tonnát nyomott.

Kulcsszavak: műhold

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59