Szén-dioxid-kibocsátást és energiahatékonyságot is számít az APC webalapú alkalmazása

Takács Zsolt, 2008. szeptember 9. 06:07

Az APC by Schneider Electric bejelentette az APC TradeOff Tools bárki számára ingyenesen igénybe vehető webalapú alkalmazását, amely az adatközpontok koncepcionális kialakítása és tervezése során nyújt segítséget a felhasználóknak.

Az APC TradeOff Tools lehetővé teszi a különböző szituációk modellezését a virtualizáció, a hatékonyság, az energiaellátás, a befektetési költségek és az egyéb fontos tervezési paraméterek meghatározásához. Ezáltal a nagyobb adatközpontok tervezési döntései kisebb, könnyebben kezelhető döntések sorozatára bonhatók le. Az eszköz használatával a modellezés során elvégezhető az adatközpont átfogó tervének ellenőrzése is.

"Egyre több eszköz áll az adatközpontokat üzemeltetők rendelkezésére, hogy csökkentsék az IT rendszer üzemeltetési költségeit: szerver- és adatközponti konszolidáció, virtualizáció, blade szerverek stb. Az ügyfeleknek az új technológiák alkalmazása során és természetesen egyéb területeken is (pl. adatközponti infrastruktúra) döntéseket kell hozniuk, amelyekhez igen gyakran nem rendelkeznek elegendő információval" - mondta Szarka Attila, az APC by Schneider Electric rendszermérnöke. "Egy beruházással kapcsolatos döntéshozatal előkészítésekor vagy átfogó számítást kell elvégezni arról, hogy az egyes változások milyen megtérüléssel járnak, vagy pedig rendelkezni kell egy olyan modellező eszközzel, amely nemcsak elvégzi ezeket a számításokat, de egy-egy paraméter változtatásával összehasonlító elemzésekre is gyors lehetőséget nyújt. (Egy ilyen modell alkalmazása egy pénzügyi vezető meggyőzésében is hathatós támogatást nyújthat.) Az APC TradeOff Tools eszközeinek megjelenésével sok, napjainkban aktuális, adatközponttal kapcsolatos döntés előkészítését lehet leegyszerűsíteni. A megoldással a felelős vezetők számára olyan eszköz érhető el, amely a náluk felmerülő problémákra, kérdésekre adhat gyors választ, ezzel elősegítve a koncepció kialakítását" - tette hozzá Szarka Attila.

Az APC TradeOff Tools eszközöket az APC adatközpontokkal foglalkozó tudományos központja (Data Center Science Center - DCSC) tervezi. A DCSC mérnökökből és elemzőkből álló csapata az adatközponttal kapcsolatos területeket kutatja és segíti a tervezést, valamint az olyan oktatási eszközök fejlesztését, amelyekkel az adatközpontokkal foglalkozó szakemberek könnyebben kezelhetik adatközpontjukat.

Jelenleg az alábbi hét eszköz érhető el az APC honlapján

Carbon Calculator

A szén-dioxid-kibocsátás számítására szolgáló eszköz azt mutatja, hogy az adatközpont helyének, hatékonyságának és áramellátásának megváltoztatása milyen hatással van a szén-dioxid-kibocsátásra és a villanyszámlára. A vezetés ezzel az eszközzel megállapíthatja, hogy jelenleg mennyire *zöld* az adatközpont és mennyire válhat *zölddé*.

Energy Efficiency Calculator
Az energiahatékonyság meghatározására szolgáló eszköz elemzi az adatközpontot, majd a jellemzők alapján kiszámítja annak hatékonyságát és energiafogyasztását. A felhasználók így megérthetik, hogy az adatközponttal kapcsolatos fontos döntések milyen hatást gyakorolnak a hatékonyságra.

Capital Cost Calculator
A befektetési költségek kalkulátora az adatközpont fizikai struktúráját jellemző legfontosabb paraméterek meghatározásával számítja ki a befektetési költségeket. Így a felhasználók áttekinthetik, hogy az adatközpont elhelyezkedésében, az informatikai terhelésben, valamint a hűtés- és energia-infrastruktúrában történő változások milyen
hatással vannak a teljes befektetési költségre.

Virtualization Energy Cost Calculator
A virtualizációs energiaköltségek kalkulátora összefoglalja az informatikai és fizikai környezet jellemzőit és kiszámítja a kiszolgálók virtualizációjából adódó energia-megtakarítást. Ezzel a felhasználók tesztelhetik a virtualizáció és az egyes fizikai infrastruktúrát érintő fejlesztések hatását az adatközpont alapterületére és
energiafogyasztására.

Power Sizing Calculator

A teljesítmény-méretezési kalkulátor meghatározza az informatikai terhelés alapjellemzőit és kiszámítja, hogy mekkora teljesítmény szükséges a terhelés fenntartásához. Így a felhasználóknak általános elképzelésük lehet arról, hogy kilowattban mérve mennyi energiára van szükségük az adatközpont használatához.

InRow Containment Selector
Az InRow kiválasztóeszköz a felhasználói beállítások és a helyiség fizikai méretei alapján létrehoz egy rackszekrénytípust és a hozzá tartozó sorhűtési konfigurációt. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára az optimális InRow hűtőrendszer-konfiguráció kiválasztását.

AC vs. DC Calculator
Az egyenáram-váltóáram összehasonlító eszköz meghatározza négy különböző váltóáramú és egyenáramú áramelosztási architektúra hatékonyságát, és összehasonlítja azokat. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók megfelelő információk alapján hozzák meg döntéseiket az adatközpont optimális architektúrájával kapcsolatban.

Kulcsszavak: APC virtualizáció

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CIB Bank a Kyndrylt választotta hitelezési platformja modernizálására

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra-szolgáltatója és a CIB Bank, Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja ma bejelentette, hogy a Kyndryl támogatta a bankot alkalmazásai modernizálásában és fedezetlen hitelezéssel kapcsolatos munkafolyamatai átalakításában. Ennek eredményeként a CIB Bank – a fogyasztói hitelek feldolgozására szolgáló modern és automatizált rendszer bevezetésével – tovább egyszerűsíti hitelezési folyamatát, nagyobb hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást érhet el.

2024. április 30. 14:41

Az ABB Santa Palomba-i gyártóüzeme évi 675 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását

Az ABB áram-védőkapcsolók (AVK/FI-relék) és árammérők olaszországi, Santa Palomba-i gyártóüzeme évente 675 tonnával csökkenti CO2-kibocsátását. A meglévő megújuló energiaforrások mellett egy új fotovoltaikus rendszer biztosítja a telephely energiaellátásának negyedét. 

2024. április 30. 13:02

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14