Nyitva az út a "nanojénaitál" előtt

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 18. 11:41

Sikerült olyan új technológiát kidolgozniuk a lausanne-i műszaki egyetem mikrorendszer-laboratóriumában, amelynek segítségével boroszilikátból - egyszerűbb nevén pirexből - nanorészecskék készülhetnek.

A módszerrel - amelyet kidolgozói a Nature Nanotechnology című folyóiratban ismertettek - készült üveg nanorészecskék sokkal ellenállóbbak a környezeti hőhatásnak vagy a különféle szélsőséges kémiai behatásoknak, mint a jelenleg használatos mikroalkatrészek. A kutatók szerint az orvoslásban, az optikában és az elektronikában nagyszerű fejlesztési lehetőséget kínál.

 A nagy térfogat-felület aránynak köszönhetően a nanorészecskék az immunrendszert segítő antitesteket vagy gyógyszereket juttathatnak a véráramba, diagnosztikai segítséget nyújthatnak, speciálisan célzott terápiákban vagy kémiai katalizátorként használhatók. A jelenlegi nanorészecskék használatát azonban éppen az korlátozza, hogy elvesztik stabilitásukat - például feloldódnak vagy összecsomósodnak magas hőmérsékleten, bizonyos savas-bázikus környezetben vagy ioncserélt vízben. Erre kínál megoldást a lausanne-i intézetben kifejlesztett boroszilikát nanorészecske, amely sokkal ellenállóbb a korábban használt anyagoknál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50