IP alapú push-to-talk mobil-előfizetőknek

Kovács Attila, 2008. október 9. 15:01

Szy Gábor, a PTTSystems Kft. (PTT) ügyvezető igazgatója a társaság mai első sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a PTT mobilinternet alapú digitális rendszeren nyugvó push-to-talk szolgáltatást kínál.

Az előfizetős díjcsomaggal rendelkező mobiltelefon előfizetőknek a PTT lehetőséget biztosít arra, hogy mobiltelefonnal - IP alapú kommunikáció révén - egy vagy több mobiltelefont érjenek el, akár egyetlen gombnyomással, távolsági korlátok nélkül. A szolgáltatás igénybevételéhez PTT képes mobiltelefon (az összes Nokia típus), érvényes SIM kártya és külön PTT előfizetés (2600 Ft/hó) szükséges. A rendszer minden hazai mobilszolgáltató hálózatában működik, az országban bárhol, ahol van legalább egy osztásnyi térerő (metróban, aluljárókban, alagutakban is). Mivel nincsenek távolsági korlátok, teljes országos rendszer kiépítésére alkalmas.

A PTT lényege, hogy a telefonról küldött beszédet egy adott (szabadon kialakítható) csoporton belül minden bejelentkezett személy megkapja. Ilyen kommunikációs csoportokat bármelyik előfizető szabadon létrehozhat. A rendszer megkülönböztet nyílt és zárt csoportokat. Míg az elsőbe bármelyik tag meghívhat bárkit, aki szerepel a telefonkönyvében, az utóbbiba csak a csoport létrehozója adhat hozzá új embert. A meghívás SMS-en történik. Hasonlóan a hagyományos CB rádiókhoz, itt is egyszerre egy ember beszél, a többi hallgatja. Csoporton belül bárki kezdeményezhet adást, ami teljesen szelektív, tehát csak azok veszik, akik ugyanabban a csoportban vannak. Egy előfizető egyszerre több csoportnak is tagja lehet, így párhuzamosan hallgathat több csatornát. Üzenet vétele esetén nincs szükség annak elfogadására, mert a beszéd automatikusan megjelenik a készülék kihangosítóján, illetve a kijelzőjén pedig az, hogy melyik csoportból és kitől érkezett az adás. A rendszer a csoportba bejelentkezett tagok listájának lekérdezését is elvégzi. A tagok azonosítása hívójelükkel történik. A hívójel a rendszer konfigurálásakor kerül beállításra, de egyes készülékek megengedik „becenevek” beállítását is.

A szolgáltatásba egy megfelelő program segítségével lehet belépni, így az bármikor ki- vagy bekapcsolható. Ez a szoftver a legtöbb Nokia telefonon gyárilag megtalálható, és más gyártók is dolgoznak a szolgáltatás egy következő generációs, nyílt szabvány alapú megvalósításán. A mobilkészüléken a telefonhívások elsőbbséget élveznek, így egy esetleges bejövő hívás esetén a PTT automatikusan kikapcsol (ilyenkor a beszéd megszakad), majd a hívás befejeztével újra visszajelentkezik.

A Prím további információkat is megtudott:

A push-to-talk-hoz a számítógépes nagy rendszereket a Csurgai Gábor vezette Haisystem Kft. tervezte, szállítja, illetve a technológiai hátteret (szerverek) biztosítja. A rendszert használja az Országos Polgárőr Szövetség, ugyanakkor a Dakar Rally magyar résztvevőivel is sikeresen tesztelték. A robusztus ipari, vízálló, ütésálló mobilkészülékek közül az indiai-amerikai Sonim cég XP1 jelű mobiljaival (2009-től a Sonim újonnan megjelenő XP3 készülékeivel) is rendelhető a folyamatos internet forgalmat nem igénylő push-to-talk szolgáltatás. A PTT a finn Pushcom cég szoftverét használja. A PTT országos lefedettséget biztosít, a szolgáltatás igénybe vételéhez nem szükséges hűségnyilatkozat. Potenciális felhasználási területek: biztonsági szolgálatok, sportrendezvények, vadászatok, építkezés, taxi- és futárszolgálatok, logisztika, konferencia-beszélgetések, vitorlázás stb.    

Kulcsszavak: PTT mobilszolg VoIP

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55