A Nokia N810-en tesztelik először a mobil Firefoxot

Milkovits Gábor, 2008. október 12. 13:22

A PCAdvisor értesülése szerint a Mozilla a Nokia N810 Internet Tablet érintőképernyős üzleti kommunikátoron fogja tesztelni a Firefox mobilböngésző alfa próbaverzióját, állítólag már a jövő héttől.

A kezdeti tesztelés célja az érintésvezérelt kezelőfelület és a különböző kapcsolódó alkalmazások és kiegészítők kipróbálása működés közben, mondta Jay Sullivan, a Mozilla mobilfejlesztésekért felelős alelnöke a sajtónak. Emellett arra szeretnék ösztönözni a fejlesztőket, hogy teszteljék a különböző kiegészítőket a mobilváltozaton, illetve kifejezetten arra szabott kiegészítőket alkossanak. Sullivan két vagy három további, szakembereknek szánt alfával számol, mielőtt kiadnák a széles nyilvánosságnak az első béta tesztváltozatot, valamikor 2009-ben.

Az eddig ’Fennec’ munkanéven futó, hivatalosan Firefox for Mobile nevet viselő böngésző a PC-verzió ’Gecko’ motorján alapul, így teljes mértékben támogatja a JavaScript és AJAX megoldásokat. Emellett fel van ruházva azzal az ’intelligens’ címsorral is, amely a böngészési előzmények alapján kiegészíti a címet, ezáltal megkönnyítve a felhasználók dolgát, ami különösen fontos a mobiltelefonos alkalmazások esetében. A Windows Mobile készülékekre szabott tesztváltozat néhány hónap múlva érkezik, míg a végleges verziót 2010-re ígéri a Mozilla. A szoftver valószínűleg tartalmazni fog egy olyan, a ’Weave’ projekt keretében kifejlesztett megoldást is, amely lehetővé teszi, hogy valaki a beállítások, az előzmények és a megnyitott oldalak megőrzésével váltson a PC-Firefoxról a mobiltelefonos verzióra, és fordítva.

Mobiltelefon-készülék ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50