Romló kilátások a Sony-nál

Milkovits Gábor, 2008. október 24. 08:14

A Sony a rosszabbodó üzleti környezet hatására 38 százalékkal lefelé módosította 2008-as nyereség-várakozásait, ami intő jel lehet a technológiai piac egészére nézve is.

A japán elektronikai óriás e heti bejelentése szerint a júliusban prognosztizált 240 milliárd jen (540 milliárd forint) helyett csak 150 milliárd jen (337 milliárd forint) nettó profitra számít az idei évben. Tokiói elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ez még csak a kezdet, így könnyen meglehet, hogy a Sony végül veszteséggel zárja az idei évet. A vállalat elsősorban az erős jennek az exportra gyakorolt negatív hatásával indokolta teljesítményének visszaesését, azonban a világgazdasági válság is legalább két ponton sújtja a céget. Egyfelől ugyanis csökken a kereslet a digitális fényképezőgépek és az LCD tévék iránt, ami egyúttal erősebb árversenyt, azaz további veszteséget gerjeszt a területen. Másrészt a tokiói tőzsdén bekövetkezett árfolyam-zuhanások a Sony értékpapír-üzletágát érintik igen érzékenyen.

Az, hogy a helyzet az év végéig még tovább romolhat, egyértelműen kiérezhető a Sony közleményének abból a mondatából, amely szerint a „piaci fluktuációk negatívan tovább befolyásolhatják a már módosított prognózist”. Az elektronikai cég harmadik negyedéves mutatói sokat elárulnak arról, mire lehet számítani a teljes évre vonatkozóan: akkor a társaság nyeresége az egy évvel korábbinak valamivel több mint a fele, 73,7 milliárd jen (165 milliárd Ft) volt, ebből azonban 60,7 milliárdot (136 milliárd Ft) nem tevékenységével, hanem egy ingatlan eladásával szerezte. Szakemberek szerint a Sony eredménye sokkal inkább tükrözi a technológiai iparág egészének képét, mint az Apple napokban bejelentett szárnyalása. A Microsoft üzleti beszámolója, amely ebből a szempontból szintén érdekes lehet, ugyanígy nemsokára várható.

Kulcsszavak: Sony +céginfo

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14