Állami mentőöv a tajvani memóriagyártóknak

Milkovits Gábor, 2008. december 13. 09:03

A tajvani kormány azt tervezi, hogy hitelekkel és egyéb eszközökkel siet a globális gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került számítógépes memóriacsip-gyártók segítségére.

A DRAM-ágazat a pénzügyi válság kialakulását megelőzően is igen nehéz helyzetben volt, a túlkínálat és az árverseny miatt csak kevés cég termelt nyereséget. Emiatt már eddig is többen termeléscsökkentésre vagy éppen üzembezárásokra kényszerültek, szakértők szerint azonban a mostani szituáció segítség nélkül könnyen azt eredményezheti, hogy emberek ezrei kerülnek az utcára az országban. Súlyosabb helyzetben vannak azok a gyártók, akik régebbi technológiát használnak, ez ugyanis magasabb előállítási költséget jelent, ugyanakkor a modernizálás beruházásigénye igen magas.

A különböző technológiai iparágak válsága egymást erősíti: a DRAM-ágazat rossz helyzetének elmélyüléséért közvetlenül a számítógépek iránti kereslet visszaesése a felelős. A tajvani kormány által kínált segélycsomag részletei egyelőre nem tisztázottak, jelentősége azonban mindenképpen nagy, hiszen ha a csipgyártó cégek sorra lehúzzák a rolót, DRAM-hiány alakulhat ki, ami az árak és a kínálat szempontjából érintheti negatívan a PC-piacot.

Kulcsszavak: memória trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50