Weboldal-korhatárt szorgalmaz a miniszter

Milkovits Gábor, 2008. december 28. 09:34

Andy Burnham brit kulturális miniszter egyebek mellett a tévéhez és a mozifilmekhez hasonló korhatárjelölő-rendszer bevezetését szorgalmazza az internetes oldalakhoz, hogy korlátozni lehessen a gyermekekhez a világhálón eljutó erőszak mennyiségét.

Burnham másik terve az, hogy az internetszolgáltatók kínáljanak olyan speciális, gyermekeknek szánt előfizetői csomagokat, amelyekben kizárólag az erőszakos vagy pornográf tartalmaktól mentes weboldalak lennének elérhetők. Emellett törvényben lefektetett határidőt szabnának az olyan rendkívül látogatott portálok számára, mint a YouTube vagy a Facebook, amin belül el kell távolítaniuk a felhasználók által feltöltött, kiskorúakra veszélyes tartalmakat. A miniszter a Daily Telegraph napilapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a terv semmiképpen sem irányul a szólásszabadság ellen, csupán elfogadhatatlannak tartja, hogy gyermekek olyan jeleneteket láthassanak a világhálón, mint például egy lefejezés. Egy nemrég elvégzett felmérés szerint a brit kiskorúak háromnegyede látott már olyan képeket az interneten, amelyek valamilyen módon megzavarták vagy megrémisztették.

Burnham a lapnak azt is elmondta, hogy a tervezett intézkedéseket az amerikai kormánnyal közösen szeretnék végrehajtani, hiszen ily módon egy az angol nyelvű weboldalak többségére kiterjedő nemzetközi szabályozást tudnának elfogadtatni, ami aztán remélhetőleg hatással lenne a világháló egészére. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeznek Barack Obama megválasztott elnök leendő kormányával, konkrét időpont és menetrend azonban egyelőre még nem körvonalazódott.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50