Érintőképernyő a divat - de mi lesz a vakokkal?

MTI Sajtóadatbank, 2009. január 19. 11:04

Amióta az Apple iPhone-ja divatba hozta az érintőképernyős kütyüket, sokakat aggaszt az a lehetőség, hogy a vakok számára elérhetetlenné válik a fogyasztási elektronika egész új nemzedéke.

Az idei Las Vegas-i elektronikai vásárra ellátogatott Stevie Wonder is, hogy a forgalmazókat rábírja a nem látók igényeinek figyelembe vételére. Az 1963-ban vakon született énekes sztár a rendezvényen elmondta, többek között olyan gépkocsiról álmodik, amelyet ő személyesen vezethetne (bár elismerte, hogy ez még "nagyon messze" van).

 Az énekes megjegyezte, hogy egyes cégek termékei - például egy iPod zenelejátszó és a Motion Blackberryje - jobbak a vakok szempontjából, mint más eszközök. Az ilyen fejlesztések hívei azzal érvelnek, hogy a nem látók által egyszerűbben kezelhető eszközöket a látók is könnyebben tudják használni. Mi több, ennek a célnak az eléréséhez nincs is szükség nagy pótlólagos beruházásokra, és nem kell lemondani az újító megközelítésekről sem - hangoztatja Chris Danielsen, az amerikai vakok országos szövetségének szóvivője. "Csupán az interfész minél egyszerűbb megoldására kell törekedni: minél könnyebb a kezelése, annál több - látó és vak - emberhez jut el a szóban forgó eszköz."

 Az érintőképernyővel a vakok szempontjából az a baj, hogy a képernyőn bonyolult menüpontok megtekintésével lehet csak elérni a keresett célt. A gyártók mindenhová ilyen képernyőket tesznek, a számítógéptől az órákig és a zenelejátszókig. A Sendero Group elnöke, Mike May, aki vak, tréfásan megjegyezte: "Képes vagyok 60 mérföldes sebességgel lesiklani egy sípályán? Igen. Képes vagyok működtetni egy laposképernyőjű mikrohullámú sütőt? Nem." A Sendero ezért olyan navigációs eszközöket gyárt, amelyeket a vakok számára audiokimenettel láttak el.

 Készítenek már olyan képernyőket is, amelyek a menüt hangban is megjelenítik, de ezek inkább csak az autót vezető látóknak vagy a gyengébb látásúaknak hasznosak. Ráadásul a mintegy 300 dollárért vagy nagyobb összegért beszerezhető szövegolvasók rendszerint csak a legdrágább telefonokon működnek - márpedig az amerikai vakok 70 százaléka munkanélküli.

 Mindazonáltal folyamatosan születnek új kezdeményezések. ANational Public Radio részéről Mike Starling technológiai vezető elmondta, hogy a cég olyan rádióvevő-technológiát fejlesztett ki, amely digitális rádiót kapcsol össze egy Braille-írást létrehozó dinamikus eszközzel. Ez lehetővé tette speciális digitális rádióadások sugárzását a napilapok olvasásához.

 A Google fejlesztői azon dolgoznak, hogy miként lehet az érintőképernyős telefonokat a vakok számára is használhatóbbá tenni, beleértve a saját Android mobilszoftverüket.

 Egyes gyártók, miután fő termékeik iránt csökken a kereslet, kapacitásaikat vakok számára is használható termékek előállítására szándékoznak átállítani. Mike Starling egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az informatikában a hozzáférhetőséget segítő technológiák juthatnak olyan új szerephez, mint a gazdaságban a zöld energia.

Kulcsszavak: fogyatékosok mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50