Milliárdokba kerülhet a Microsoftnak a Vista Capable logó

Genda Csongor Zoltán, 2009. január 24. 08:19

Rekordösszegű kártérítés megfizetésére kötelezhetik a Microsoftot 2006-os Vista Capable reklámkampánya miatt- olvasható a Computerworld legfrissebb számában.

Nem elég, hogy gazdasági válság miatt megszorító intézkedések bevezetésére kényszerül a redmondi konszern is, még egy lehetséges rekordösszegű büntetéssel is szembe kell néznie a vállalatnak. A szoftveróriás még a Windows Vista megjelenése előtt felhatalmazta a számítógépgyártókat és forgalmazókat, hogy felmatricázzák azokat a rendszereket, amelyek alkalmasak az operációs rendszer futtatására. Végül aztán sokaknak csalódniuk kellett, ugyanis a megjelölt számítógépekre csupán a Home Basic változatát lehetett feltelepíteni, a Premium és Ultimate verziókba beépített grafikus felülettel azonban már nem birkóztak meg, ezért az elégedetlen fogyasztók csoportos pert indítottak a Microsoft ellen megtévesztés vádjával. 2006 második felében közel 20 millió ilyen gépet értékesítettek a kereskedők. Az ügy most új fordulatot vett, ugyanis a károsultak jogi képviselője benyújtott a bíróság elé egy dokumentumot, amelyben tételesen megjelölik, hogy milyen pluszköltséggel jár a félrevezető marketing technikával értékesített rendszerek valóban Vista-kompatibilissá tétele, a legmerészebb számítások szerint a végösszeg elérheti a 8.5 milliárdot.
A Microsoft visszautasította a vádakat, és nem ismeri el, hogy megtévesztették a vásárlókat. Egyelőre még kérdéses az ügy végkimenetele.

Kulcsszavak: Microsoft jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55