Deloitte-előrejelzés: visszafogottabb 2009-es trendek

Kovács Attila, 2009. február 3. 14:40

A Deloitte Magyarország február 3-án tartott sajtóbeszélgetésén ismertették a Deloitte Technológia, Média, Telekommunikációs (TMT) iparági elemzésének, előrejelzésének eredményeit.

A tájékoztatón részt vett Bodor Kornél, a Deloitte TMT iparági csoport vezetője, Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás osztályának igazgatója és Gruhala Péter, a Deloitte Vezetési Tanácsadás üzletágának igazgatója. A Deloitte évente megjelenő előrejelzései a telekommunikációs, média és a technológiai szektorok irányzatairól számos olyan iparági tendenciát vizsgálnak, amelyek jelentősen befolyásolják az üzleti világot jelenleg illetve az elkövetkezendő időszakban. Az idei előrejelzések a korábbiakhoz viszonyítva visszafogottabbak voltak, különösen igaz ez a magyarországi trendekre.

A távközlési szektorra vonatkozó főbb megállapítások. Bár a teljes mobilpiac növekedése lassulhat idén, azért a teljes mobil adatforgalom 25%-ával részesedő okostelefonok terén mintegy 20 %-os növekedésére (európai trend) 2009-ben is számítani lehet. Hazánkban is igaz, hogy a vállalatoknál gyakoribbak az okostelefon készülékek; Magyarországon is meghosszabbodik a telefoncserék között eltelt idő; az eszközbérletek jelentős növekedése várható. Gond továbbá, hogy az okostelefonok meghirdetett platform függetlensége sem teljes. Ha az Európai Bizottság mobil végződtetési díjcsökkenésére vonatkozó irányelvet (a mostanihoz képest 70%-kal csökkenjenek a mobil végződtetési díjak) maradéktalanul magukévá akarják tenni a szolgáltatók, a komoly árkiesés miatt várhatóan üzleti modelljükben és tarifáikban is változások következnek majd be. A Deloitte szerint az ügyfél-jövedelmezőségről a termékjövedelmezőség felé kell a szolgáltatóknak elmozdulni. Nagy kérdés, hogy a jellemzően kevés hívást indító prepaid ügyfeleknek szánt olcsó szolgáltatói termékek lesznek-e a jövőben. Ha ugyanis a végződtetési díjak tovább csökkennek, könnyen elképzelhető, hogy a prepaid ügyfelek idővel már csak veszteséget fognak termelni a szolgáltatóknak, mindaddig, amíg azok meg nem emelik a percdíjakat, illetve nem csökkentik a készülékek megvásárlásához fizetett ártámogatás mértékét. Ez viszont a prepaid ügyfelek kedvét veheti el a jövőben a telefonálástól.

A technológiai szektorra vonatkozó megállapítások. A Deloitte szerint költséges szervezetlenség uralkodik az adattárolásban. A vállalkozások ma jelentős részben (az adatok 25%-a) felesleges, jobbára  rendszerezetlen, nem strukturált adatokat őriznek tároló eszközökön. Becslések szerint pl. a céges teljes tároló-kapacitás mintegy negyedét a munkatársak e-mailjei foglalják el. Miközben a tárolók olcsóbbá váltak, a járulékos fenntartási költségek ára megnőtt. A nagy mennyiségű céges adat külső szolgáltatónál való tárolása biztonsági kockázatokat is felvet. Gruhala Péter azt is kiemelte, hogy a közeljövőben a mobil memory stick hálózatok megjelenése is várható. A felhasználóknak pedig hatékonyabb és biztonságosabb tároltadat-rendezésben, valamint a felesleges adattömegek költséges újratermelődése megakadályozásában is kell gondolkodni.  

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14