Óceánkutatás és időutazás a Google Earth-el

Genda Csongor Zoltán, 2009. február 3. 19:50

A Google kiadta az Earth legújabb verzióját, mellyel már az óceánok vizeibe is alámerülhetnek a felhasználók, sőt a szoftver a Mars 3D-s képanyagait is tartalmazza és időutazásra is alkalmas.

Aki megnyitja az alkalmazást, egyből rájön, hogy Földünk miért kapta a kék bolygó nevet. Planétánk háromnegyedét víz borítja, mostanáig azonban csupán a szárazföldi térképadatokat hívhatták le az Earth-használók, tegnaptól viszont kibővült az adatbázis a Google Ocean-el. Az 5.0-ás változatban a vízfelszín átlátszó, tehát már a világűrből kivehető a tengerfenék alakzata. Az internetezők megtekinthetik a legismertebb pontokat, sőt olyan a 60-as és 70-es évekből származó, a Cousteau Society óceánkutató intézet által a Google rendelkezésére bocsátott videókat is megnézhetnek, melyek egy részét mostanáig nem mutatták meg a nagyközönségnek. A keresőóriás olyan társaságok felvételeit, dokumentumait építette még be az új verzióba, mint a BBC vagy a National Geographic. A Google információkkal szolgál a leghíresebb elsüllyedt hajókról is, és ha kedvünk támad szórakozni, akkor a GPS-vevővel megjelölt bálnák és cápák útját is követhetjük.
További érdekességnek számít még a Mars bolygó 3 dimenziós megjelenítése is, és még az időutazásra is lehetőségük van a felhasználóknak, ugyanis archív légi felvételek is helyet kaptak a Google Earth új változatában. A legrégebbi fotók a 40-es évekből származnak.

Az 5.0-ás változatot a következő webhelyről tölthetik le az internetezők: http://earth.google.com/

Kulcsszavak: Google térkép onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14