Újabb hamis Nav N Go szoftvereket foglalt le a VPOP

forrás Prim Online, 2009. február 13. 12:25

Egy hét alatt négy esetben is eljárást indított a VPOP hamis Nav N Go szoftverek forgalmazása miatt – jelentette be a szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft. A legutóbbi budapesti razzián nagy számban foglaltak le DUINO PNA-kat. Jelentős csalás gyanúja miatt a Nav N Go a készülékek visszarendelését kezdeményezte a gyártónál.

Az utóbbi egy hétben több esetben is hamis Nav N Go szoftverek miatt kellett intézkedniük a Vám- és Pénzügyőrség munkatársainak Budapesten. A XV. kerületi Novák piacon lévő egyik GSM boltban a VPOP munkatársai olyan Bluepanther és GOClever készülékeket találtak, amelyeken egyértelműen illegális Nav N Go iGO 8 navigációs szoftverek voltak. A kereskedő számítógépén megtalálták a telepítéshez szükséges állományokat is.

Szintén előkerültek a tört Nav N Go szoftverek telepítő állományai egy XVI. kerületi GSM boltban is, ahol a kereskedő gyanúsan alacsony áron, 25 ezer forintért kínálta a Bluepanther készülékeket Nav N Go iGO 8 navigációval, amelyek természetesen feltört szoftverek voltak. A helyszínen lévő szaktanácsadó elmondta, hogy a Bluepanther készülékeken nem lehet legális Nav N Go iGO 8 szoftver, minden ilyen készülék egyértelműen illegális.

Egy zuglói kereskedő annak ellenére került kínos helyzetbe az ellenőrzés során, hogy állítása szerint nagyon odafigyelt a szoftverek jogtisztaságára. A szerviz egyik számítógépén mégis olyan szoftverállomány került elő, amelynek licenc száma eredetileg egyetlen egy SD kártyához volt hozzárendelve.

A legnagyobb meglepetést az a razzia okozta, melyet a hazai piac egyik legjelentősebb GPS nagykereskedelmi üzletében tartottak. Az ellenőrzésen a VPOP munkatársai nagy számban találtak olyan navigációs készülékeket, amelyeken rendkívül trükkösen oldották meg a licencszabályzat kijátszását. A DUINO készülékeken lévő iGO My way szoftverek eredetileg olyan licencszámmal rendelkeztek, amelyek darabonként egyedi, és csak egy bizonyos SD kártya egyedi azonosítószámával működhetnek rendeltetésszerűen. Azonban a vizsgálat során kiderült, hogy mindegyik készüléken ugyanazon licencszámú szoftver van elhelyezve, azaz a gyártás során szabálytalanul, feltehetően csalás elkövetésének szándékával duplikálták az SD kártyákat. A VPOP ebben az esetben is bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást, a készülékeket pedig lefoglalta.

Tekintettel az ügy súlyosságára, a Nav N Go felszólította a forgalmazót minden szoftverrel rendelkező DUINO készülék visszarendelésére a partnereitől.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete arról tájékoztatja a kereskedőket és a vásárlókat, hogy a DUINO készülékeken lévő DUINO brand alatt futó iGO My way 2006-os szoftver, amelynek licencszáma: CE-E2US-3SDT-CZTC-A9GC-CCRN, biztosan illegális szoftver és nem lehet kereskedelmi forgalomban. Más licencszámú DUINO szoftverek esetében is fennállhat ez a probléma, ezért a márkavédelmi képviselet azt javasolja, hogy a licencszám ellenőrzése céljából vegyék fel a kapcsolatot a Nav N Go-val vagy a márkavédelmi képviselettel.
 

  •  


A visszaélések megszaporodása miatt a kereskedőknek és a vásárlóknak is érdemes körültekintőnek lenni. Az alábbiak segíthetnek megállapítani, hogy a szoftver legális vagy illegális:
 

  • Fogyasztók számára tesztelhető, DEMO verziójú Nav N Go szoftver nem létezik. Az ilyen licenccel rendelkező készülékek esetében biztos lehet benne, hogy a szoftver tört! A felírat a szoftver licence menüpontja alatt olvasható.
  • Néhány esetben régebben a Nav N Go partneri felhasználásra biztosított időkorlátozással ellátott licenceket is. Ilyen esetben az „About me” oldalon meg kell jelennie a lejárat dátumának is. A megjelent dátumon túl a szoftver nem működhet, ha mégis, akkor az egy tört verzió. Külföldi ellenőrzések során már felbukkant olyan verzió, amelynek a licenc száma nem is volt olvasható a menüből, az ilyen szoftverek egyértelműen illegálisak.
  • PNA készülékek esetében a licencszám felett a készülék brandjének megfelelő feliratnak kell szerepelnie, amely megegyezik a készülék nevével is. iGO My way vagy Nav N Go iGO 8 „dobozos” szoftver önállóan csak eredeti csomagolásban forgalmazható. Az Nav N Go iGO 8 szoftverek biztonsági matricával vannak ellátva!
  • A „noname” PNA, PND készüléken egész biztosan nem lehet legális Nav N Go szoftver. Gyanakodjon akkor is, amikor autóba építhető „noname” készülékekhez kínálják a Nav N Go szoftvereit. A legtöbb PNA, PND készülék egyébként még nem rendelkezik Nav N Go iGO 8 szoftverrel – erről érdemes tájékozódni még a vásárlás előtt, annál is inkább, mivel a naviextras.com oldalon elérhető térképfrissítések és tartalmak kizárólag eredeti Nav N Go szoftvertermékekkel együtt használhatók.
  • Ne vásároljanak felelőtlenül interneten vagy apróhirdetésekben, aukciókban szereplő Nav N Go szoftvereket. Ezek a szoftverek csak igen kevés esetben eredetiek – követelje az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét. Ha kételkedik, a Nav N Go vagy a márkavédelmi képviselete örömmel segít.
Kulcsszavak: Nav N Go VPOP

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55