Továbblépés a digitális rádiós sugárzásban, DAB+ készülékek a látóhatáron

Kovács Attila, 2009. február 19. 16:26

Az Antenna Hungária (AH) továbbra is elérhetővé teszi a DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzását, két partnercég (Infopatika, Optitech) révén. Az ismert műszaki kiskereskedelmi áruházláncok budapesti telephelyein megkezdődhet a DAB+ digitális rádiókészülékek forgalmazása – hangzott el a távközlési társaság mai sajtótájékoztatóján. Kárpáti Rudolf, az AH műszaki terjesztési és szolgáltatási igazgatója a december óta eltelt idő történéseit foglalta össze. Ezek szerint:

- az AH DAB+ digitális rádiós kísérleti sugárzása Budapesten és környékén (Szentendre-Gödöllő-Cegléd külterület-Dunaújváros) érhető el;

- jelenleg az áruházak rendelésének a függvényében négy Revo típusú készülék érhető el a fővárosi kiskereskedelmi forgalomban (Saturn, Media Markt), de márciusban a polcokra kerülhetnek Sangean DAB+ táskarádiók, illetve rádiók is.

A kísérleti sugárzás a DAB+ jelenleg a Magyar Rádió MR1, MR2 és MR3, valamint a Swiss Satellite Radio három csatornáját (Swiss Jazz, Swiss Classic és Swiss Pop), továbbá a sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáit tartalmazza;

- az Infopatika (www.infopatika.hu) részéről Timári Sándor ügyvezető bemutatta, hogy társaságuk az asztali DAB+ készülékeket gyártó skót Revo (típusok: Blik, iBlik, Pico, Uno), valamint a koreai iRiver (B20) és iAudio (D2) cégeket, illetve termékeiket képviseli; a Schmidt Attila vezette Optitech Kft. (www.optitech.hu)  a szintén koreai Sangean DAB+ készülékeit (DPR-69, DPR-99, WFT-1, WFR-1) ajánlja - várhatóan március közepétől - a hazai piacon.
 
Párhuzamosan a magyarországi rádiós tartalomszolgáltatókkal történő kereskedelmi tárgyalásokkal, az AH szándékában áll a rendszer valós, élő tartalommal való tesztelése, a szükséges technikai finomhangolások elvégzése, a rádióhallgatók figyelmének felhívása a rádiózás ezen új formájára, valamint a leendő partnerek számára a szolgáltatás minőségének és vételi lehetőségének demonstrálása.

A HTE Digitális Rádió Köre által készített, a digitális rádiózással kapcsolatos fogyasztói elvárásokat vizsgáló 2008-as közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 47%-a a zajmentes vételt, közel 50%-uk a kifogástalan hangminőséget, 41%-uk pedig a programválasztékot emelte ki, mint a digitális rádióval kapcsolatos legfontosabb elvárásokat. A kutatásban részt vettek slágereket, híreket, kabaréműsorokat, jazz- és világzenei műsorszámokat hallgatnának legszívesebben a digitális platformon. A válaszadók 7%-a már egyetlen számára kedvező csatorna elérhetősége esetén is vásárolna DAB-vevőt, közel 65%-ukat pedig már 3-5 csatorna megléte készülékvásárlásra ösztönözné.

Kárpáti Rudolf azt is megemlítette, hogy a következő 1-2 évben arra törekednek, hogy a DAB+ lefedettséget 30-40 százalékosra emeljék. Híreink szerint a bővítés először a fővárostól kelet, dél-kelet irányban történik majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50