Az EU adatgyűjtő módszert támad

Milkovits Gábor, 2009. április 15. 07:57

Az Európai Bizottság jogi eljárással fenyegeti a brit Phorm társaságot, mivel szerintük 2006 és 2007 folyamán a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül tesztelték azt a technológiát, amelynek révén információkat gyűjthettek internetezési szokásaikról.

A Phorm az egyik első olyan társaság, amelynek technológiája lehetővé teszi, hogy adatokat gyűjtsenek arról, hogy a felhasználók milyen típusú weboldalakat látogatnak, majd aztán ennek alapján célzott, személyre szabott reklámokkal bombázhassák őket. Viviane Reding, az EB Távközlési Biztosa a figyelmeztetés okaként az jelölte meg, hogy a Phorm tevékenységének vizsgálata során arra a következtetésre jutottak, hogy a magánszféra védelmének biztosítása a brit elektronikus kommunikációban nem egészen az Uniós szabályok szerint történik. Reding azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, hogy Nagy-Britanniában nincs olyan független felügyeleti hatóság, amely hasonló esetekben megvédené az állampolgárok érdekeit, illetve magánszféráját.

A Phorm azzal védekezik, hogy ők mindvégig az Uniós szabályokat követve jártak el, a jövőre nézve pedig nemcsak a hazai piacon kívántak a BT-vel, a Virgin Media-val és a Carphone Warehouse internet-szolgáltatókkal együttműködni, hanem külföldi terjeszkedést is fontolgattak, sőt egy dél-koreai tesztelést is elvégeztek. A BT-vel együtt folytatott próbák kapcsán azonban nagy volt a civilek felháborodása, sőt maga Tim Berners-Lee, az internet atyja is kritizálta a Phorm mechanizmusát. Ha a cég most nem változtat, úgy még egy figyelmeztetést kaphat, ezután pedig az Európai Elsőfokú Bíróság elé kerülhet az ügy. Ha a bíróság elmarasztalja a Phorm-ot, úgy a briteknek meg kell változtatniuk az ilyen esetekre vonatkozó hatályos törvényeiket.

Kulcsszavak: EU jog marketing security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50