Nem csak gyors, olcsó is az e-számla

forrás Prim Online, 2009. május 10. 09:06

Az EDI alapú elektronikus számlázásról tartottak konferenciát a napokban Budapesten. Az ECR Magyarország által szervezett eseményen elhangzott, hogy az új rendszer nem csak gyors és környezetkímélő, hanem tetemes összegeket is meg lehet takarítani az e-számlával. Ez pedig igencsak jó hír mindazon cégek számára, melyek kénytelenek illetve szeretnék csökkenteni költségeiket és növelni a működésük hatékonyságát.

Moór Dávidné, az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának szakigazgató helyettese, és José María Cervera, az ECR társelnöke és a METRO Cash&Carry Vezérigazgatója nyitotta meg a szerdai e-számla konferenciát Budapesten. Mindketten hangsúlyozták, hogy az APEH és az ECR együttműködése a téma kapcsán is jelzi, milyen nagy jelentőséggel bír az elektronikus számlázásra való átállás. José María Cervera - a METRO Cash&Carry vezérigazgatójaként is - hangsúlyozta, hogy a beszállító cégek az EDI alapú elektronikus számlázás bevezetésével lehetőséget teremthetnek maguknak arra, hogy hamarabb jussanak a leszállított áruk ellenértékéhez a gyors és hibátlanul pontos adatáramlás eredményeképpen.

Az ún. EDI (Electronic Data Interchange) alapú számlázás papír nélküli ügyvitelt tesz lehetővé, azaz egyaránt kíméli a cégek költségvetését (komoly megtakarításokat hozva), a munkaerőt és a környezetet. Balogh Ferenc, az ECR Magyarország főtitkára ahhoz hasonlította az e-számla jelentőségét, ahogyan az e-mail évekkel ezelőtt megváltoztatta, gyorsabbá, olcsóbbá és hatékonyabbá tette az ügyintézést a világban. Óriási jelentőséggel bír a küszöbön álló technológiai átállás, hiszen egyes becslések szerint egyedül Európában mintegy 30 milliárd számlát állítanak ki évente – mindmáig jelentős részét papíron, sok-sok milliárdos megtakarítási lehetőséget kínálva ezzel.

Tény, hogy az elektronikus számlák jóval olcsóbbak - számlánként akár 200 Ft is megtakarítható (de egyes cégek és szakértők 20 euróval is számolnak számlánként), hiszen egyebek mellett nincs többé szükség nyomtatásra és postázásra sem, gyorsabb a pénzáramlás, és a készletek forgási sebessége. Dániában például mintegy 135 millió eurós megtakarítást értek el azáltal, hogy a közigazgatásban bevezették az elektronikus számlázást. „Ezt a példát alapul véve hazánkban becslések szerint mintegy 60 milliárd forintot lehetne spórolni az átállással” egyedül a közigazgatásban, tette hozzá Balogh Ferenc.

A megtakarításon túl számos praktikus előnnyel jár még az elektronikus számla: csökkenti az adminisztrációs terheket és a hibalehetőségeket, ezzel felgyorsítja a folyamatokat, ami végső soron a vevők magasabb szintű kiszolgálását eredményezheti. Emellett persze fontos előny az is, hogy a beszállítók felé meggyorsítja a kifizetéseket és minimalizálja a hiba lehetőségét.

Ritter Imre adószakértő
arra mutatott rá, hogy ma már szinte mindent el lehet intézni elektronikusan, az adóbevallástól kezdve a beszámolókig, de a számlázást sokan még mindig papír alapon végzik.
Sokan azért idegenkednek az EDI alapú számlázásra való átállástól, mert attól tartanak, hogy bonyolult, hosszadalmas a bevezetés folyamata. Az EDI szolgáltatók megnyugtatták a hallgatóságot, hogy már elérhetőek olyan web alapú alkalmazások, melyeket akár 3 nap alatt üzembe lehet helyezni. Ezek a webes platformon működő alkalmazások elsősorban kisebb cégek számára nyújtanak ideális megoldást, de nagyobb cégek számára is néhány hónap elég lehet a bevezetéshez.

Czöndör Szabolcs, az APEH osztályvezetője
és szakértője arról beszélt, hogy az új EDI elektronikus számlázási rendszer teljes mértékben elfogadható az APEH oldaláról is, hiszen jogi oldalról ugyanúgy problémamentesen kezelhető, mint a jelenleg megszokott papír alapú rendszer. Érintette továbbá, hogy milyen lépéseket tett és tesz a hivatal azért, hogy partnerként segíthesse az új rendszer terjedését.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetésen a résztvevő cégek képviselői elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a nagy kereskedelmi cégek milyen elvárásokat támasztanak velük szemben az elektronikus számlázás terén és melyek a szükséges gyakorlati lépések. Elhangzott, hogy a már résztvevő cégek szeretnék elérni, hogy minél hamarabb és minél több vállalkozást bevonhassanak az elektronikus számlázás rendszerébe partnerként. Szóba került az adatbiztonság kérdése is az elektronikus számlákkal kapcsolatban. A beszélgetésen résztvevő szakértők egybehangzó véleménye szerint az e-számlázás teljes mértékben biztonságos. Elmondták, hogy a cégek többsége külső szolgáltatóval archiváltatja a számlákat, hiszen ez jóval olcsóbb, mint a házon belüli megoldás, ugyanakkor a szakszerűséghez sem férhet kétség.

Kulcsszavak: e-számlázás e-commerce

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Az SAP AI-alapú fejlesztéseivel a gyáripar is átalakul

A termelékenység, a hatékonyság és a precizitás újabb szintje érhető el azokkal az AI-alapú fejlesztésekkel, melyeket az SAP mutatott be az ellátási láncokhoz kapcsolódó megoldásaiban a Hannover Messe kiállításon. A valós idejű adatokból származó, mesterséges intelligencia által felfejtett következtetések abban segítenek a vállalatoknak, hogy jobb döntéseket hozzanak az ellátási láncok egészében, racionalizálják a termékfejlesztést és javítsák a gyártás hatékonyságát.

2024. április 25. 16:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50