Internet-használatot tanít a Magyar Telekom Baranyában

forrás Prim Online, 2009. május 27. 16:00

Digitális Híd Fest néven kétnapos rendezvénysorozatot szervez 2009. május 29-30-án a Magyar Telekom Baranya megye több kistelepülésén. A Magyar Telekom önkéntesei a kísérő programokban gazdag rendezvények keretében az internet használatára tanítják a települések lakosait, ezzel is elősegítve a digitális felzárkózást.

Május 29-én Királyegyháza, Nagyharsány és Sellye, május 30-án pedig Kővágószőlős, Máza és Orfű ad otthont a Digitális Híd Fest rendezvényeinek. Mindegyik helyszínen az internetet bemutató előadásokra és személyre szabott internetoktatásra kerül sor, ezeket gyermekvetélkedők is kísérik, továbbá Novák Péter énekes, zenész, koreográfus vezetésével megrendezik a Kulturpart.hu tehetségkutató program versenyeit kicsiknek és nagyoknak. A rendezvénysorozat első napjának helyszínein egy újdonságnak számító internetes állásbörze keretében a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a Pécsi Regionális Képzési Központ munkatársai bemutatják, milyen munkához jutási és szakképzési lehetőségeket kínál az internet, és tanácsokat adnak a világháló segítségével történő álláskeresésben.

A Digitális Híd Fest programjaiban, így az internetes állásbörze és a munkaügyi tanácsadás szervezésében közreműködik az Internet Terjesztéséért Alapítvány által indított WiFi Falu program is. A WiFi Falu program révén olcsó használt számítógépekhez és ingyenes vezeték nélküli (wifi) internetkapcsolathoz juthatnak a kevésbé fejlett észak-magyországi és dél-dunántúli régiókban élő hátrányos helyzetű, köztük roma fiatalok. Jelenleg már 115 településen összesen mintegy 2000 háztartásban működik szélessávú internetkapcsolat a programnak köszönhetően, ami hatékony segítséget jelent az információkhoz való hozzájutásban, a tanulásban, az álláskeresésben is. A program wifi szolgáltatásához a Magyar Telekom építi ki az infrastruktúrát, aminek használatát 2009 végéig támogatásként, ingyenesen biztosítja.

A Magyar Telekom az ország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként évek óta támogatja az információs társadalom erősítését, a kommunikációs felzárkózást és a digitális írástudás, az internethasználat terjedését segítő kezdeményezéseket. A 2004-ben indított Digitális Híd kezdeményezés keretében külön kistelepülési program működik azzal a céllal, hogy a digitális felzárkózás elősegítése érdekében megmutassa a kistelepüléseken élők számára, mi is a világháló, mire használható, hogyan tudja közelebb hozni az internet a földrajzilag egymástól távol élő embereket, és mennyire tud segíteni a hétköznapok problémáinak megoldásában.

A Digitális Híd Kistelepüléseken program állomásain jellemzően a 3000 főnél kisebb lakosságú településeken a Magyar Telekom önkéntes munkatársai tartanak hatékony, egyénre szabott oktatást, a gyermekeknek pedig vetélkedőket szerveznek ismereteik bővítése céljából. A résztvevők ingyen használhatják az internetet, és személyes érdeklődésüknek megfelelően kérdéseikre szakszerű választ kapnak, illetve együtt kereshetik a válaszokat a világhálón.

A Digitális Híd Kistelepüléseken program keretében a mostani hat rendezvény lesz sorrendben a 115-120. Az elmúlt öt évben a Magyar Telekom több mint 250 önkéntes munkatársa vett részt a digitális ismeretterjesztésben. A jubileumi 100. rendezvényre 2008 júliusában került sor, amikor a Digitális Híd visszatért a program legelső helyszínére, a hajdú-bihari Bakonszegre.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50