Beindul a szoftverremarketing

Farkas Miklós, 2009. június 10. 16:14

Hozzávetőleg 600-700 ezer feleslegessé vált, de más cégeknél, intézményeknél még hasznosítható szoftver van ma Magyarországon. Ezek a szoftverlicencek komoly értéket képviselnek és adásvételük legális. Az első leányvállalatát Budapesten most megnyitó német Preo cégcsoport megjelenésével új szolgáltatás született.

A szoftverremarketing során rajtuk keresztül bárki értékesítheti drága, de – pl. technológia- vagy verzióváltás, átszervezés, létszámleépítés miatt – feleslegessé vált szoftverét, illetve beszerezhet kedvező áron friss vagy korábbi verziójú licenceket.
A Preo stratégiai partneri szerződést kötött az ergoTrade-del, Európa egyik vezető IT életciklus-menedzsmenttel foglalkozó vállalatával, amely a hardverek újrahasznosítására kínál költséghatékony és környezetkímélő megoldásokat.

A szoftverremarketing

A használt autók vagy hardverek esetében megszokott modell alapján ezen túl a használaton kívüli szoftver is értékesíthető. Ezt azonban sokan nem tudták, vagy eddig nem merték megtenni. Júniustól a hazai cégeknek is lehetőségük nyílik arra, hogy bevételt hozó módon szabaduljanak meg feleslegessé váló szoftvereiktől. Azok a vállalkozások pedig, amelyek legálisan, de költségtakarékosan kívánják beszerezni programjaikat, a tevékenységét Magyarországra is kiterjesztő német Preo cégcsoport segítségével már ezt is megtehetik. A használt, jogtiszta szoftver kereskedelemre specializálódott társaság Budapesten, Preo Hungary Kft. néven alapította első leányvállalatát.

A szoftver remarketingben érdekeltté váló cégek az alábbi csoportokba sorolhatók

1. technológia vagy verzióváltás előtt állók
2. a korábbi beszerzéseiknél a szükségesnél több licencet vásárolók
3. a gazdasági válság miatt létszámleépítéssel küzdők, ahol a munkahelyek megszűnésével többszáz licenc vált feleslegessé; de a csődbe ment cégek szoftvervagyona is értékesíthető
4. új alkalmazásokat bevezetők
5. informatikai rendszerüket virtualizálók vagy ún. hosztolt szolgáltatást igénybe venni kívánók
6. hardvert leselejtezők vagy lecserélők.

A remarketinggel mindkét oldal jól jár. A szoftver eladója visszakapja a használaton kívüli licencekben lekötött tőkéjét, vagyis ezek eladásával likviditáshoz jut. A szoftver vevőjének a 30-50 százalékos árelőny lehet kecsegtető, mivel egy korábbi verzió akár már féláron beszerezhető. S vannak cégek, amelyek számára az aktuális verziók költségkímélő beszerzése mellett az újonnan már nem kapható verziók megvásárlásának lehetősége jelent vonzerőt.

A Preo cégcsoport gyártófüggetlen, ezért az ügyfél érdekeit szem előtt tartva ad objektív tanácsot a licencek kiválasztásánál, a túlköltések kiküszöbölésénél, és a szoftverállomány optimalizálásánál is. A cég folyamatai az úgynevezett transzparens joglánc elve alapján garantálják az átláthatóságot. Ennek megfelelően az eladó fél bármikor be tudja mutatni a korábban megvásárolt licenc „történetét”, míg az új tulajdonos átlátható és hiteles módon tudja igazolni (előző tulajdonos, licencszám, licencfajták, pontos termékspecifikációk), hogy miként jutott el hozzá a licenc, az eredeti forgalmazótól az előző tulajdonos(ok)on át.

A használt szoftver kereskedelem Európában már 10 éve létezik, jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő szoftveripari ágazat. A Preo anyavállalata tavaly több mint 100 ezer szoftverlicencet forgalmazott – 2009-ben a magyar cég legalább 20 ezer darab beszerzését illetve értékesítését tervezi. A cég által legkeresettebb licencek alapvetően az Adobe, a Citrix, a Microsoft, a Novell és a SAP termékek. Az induló évben a Preo elsődleges célcsoportjába a közepes és a nagy cégek tartoznak; a kisvállalkozások és a magánfelhasználók számára 2010-től tervezi a szolgáltatást elindítani.

Hardver-újraértékesítés


A vállalatok a szoftvereknél gyakrabban, általában 3-4 évente szembesülnek az egyre rövidebb életciklusú hardvereszközök cseréjével. Az elavult eszközöket korábban nehéz volt értékesíteni, mert sokszor önmagában az elszállíttatás is gondot okozott, vagy a már nem működő gépeket magas költségekkel lehetett „bezúzatni”. Ugyanakkor az erre ítélt eszközök gyakran csak könyveléstechnikailag érettek a selejtezésre, többségük egyben vagy komponensekre bontva hasznosítható.

A használt informatikai eszközök újrahasznosításában, valamint a régi hardverekből a lehető legnagyobb tőke-visszaáramlás biztosításában az ugyancsak németországi hátterű és az aktív környezetvédelmet zászlajára tűző ergoTrade számít úttörőnek Magyarországon. A Preo stratégiai partnereként is működő cég megvásárolja a gépeket, illetve magára vállalja azok viszonteladását minden ezzel járó szükséges szolgáltatást is átvállalva (szállítás, auditálás, adatok törlése és eltávolítása, adományozás, dolgozói értékesítés). Így jelentős IT-költség megtakarítást érhet el egy vállalat, ha informatikai gépparkjának cseréi a teljes birtoklási költség (TCO) jegyében zajlanak, s az ergoTrade integrált szolgáltatásait igénybe véve, a feladatot outsourcolja.

„Visszavásárlási szolgáltatásunkat idén januárjától indítottuk el itthon, és bár például több multinacionális cég esetében az anyavállalatnál a használt it-eszközök értékesítése megszokott gyakorlat, a magyarországi leánycégek számára mégis sokszor az újdonság erejével hat ez a megoldás” – mondta Palugyay-Masát Miklós, a cég ügyvezetője, majd hozzátette: a már nem használható vagy javíthatatlan hardver az erre szakosodott hulladékmegsemmisítő, illetve újrahasznosító üzemekbe kerül.

Fenntartható fejlődés ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Solar Impulse napelemes repülőgép ismét felszállt, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon

Ma reggel, közép-európai idő szerint pár perccel 8 óra után ismét útnak indult a Solar Impulse napelemes repülőgép, hogy 4 nap alatt átszelje az Atlanti-óceánt.

2016. június 20. 10:36

Átadták az idei DELFIN Díjakat

A Magyar Telekom idén is díjazta a fenntarthatóság terén kiemelkedő szerepet vállalókat.  A DELFIN Díjakat többek között Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU professzora és Till Attila műsorvezető, rendező adta át a XVII. Fenntarthatósági Kerekasztal-beszélgetés keretén belül.

2016. június 12. 13:24

Wificaster, öko erőmű, intelligens kábel – bemutatkoztak a legújabb fejlesztések

Sokan vágyunk a tisztább vízre, levegőre, ugyanakkor a kényelmes életet sem vetjük meg. Ennek része a gombnyomással irányítható otthon vagy irodaház, az olcsó áram, az internet nélküli, zárt láncú video-közvetítés. Az innovációs tevékenység az embereknek új technológiát, a cégeknek új terméket ad.

2016. június 6. 10:23

A Schneider Electric újabb digitális átalakulást jósol

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője közzétette IoT 2020 című üzleti jelentését, amely 12 országban 3000 üzleti vezető részvételével készült felmérés eredményeit dolgozza fel.

2016. május 7. 09:14

Megjelent Magyarországon az eBlokk

Hamarosan véget ér az az időszak, amikor minden vásárlás után papírblokkot kell gyűjtögetni, tárolni. Elérhetővé válik a magyar fogyasztók számára az eBlokk, amelytől gyors elterjedést várnak, hiszen modern, igazodik a XXI. századi informatikai igényekhez és környezetbarát megoldás – ismertette az újdonságot Bessenyei István, a Laurel Cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Az innovációt a Kereskedj Okosan! Retail konferencián mutatták be.

2016. május 5. 11:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14